Sporta utan att tävla

Vissa träningsformer är mer erkända än andra, vissa har tävling som mål och andra är allt annat än tävlingsinriktade. Många träningsformer är utvecklade för att ge självkontroll och hitta en inre balans. Här anses ofta tävlingsmomentet i sig motverka hela grundidén. I den här texten presenterar vi några sporter som går att avancera inom utan tävlingsmomentet.

3 maj 2021

För många är tävling en sporre för att hålla i gång och fortsätta träna, det behöver inte vara en tävling som arrangeras externt utan det kan handla om att tävla mot sig själv eller en kompis. Tävling kan vara bra för motivationen, men det kan också leda till negativa effekter som att man slutar lyssna på sin egen kropp eller påverkas i större utsträckning av vad andra tycker.

Lagom är som bekant bäst – gäller både träning och hjärngympa. Här presenterar vi lite av båda.

E-sporter och online-poker

E-sport och att tävla inom kortspel anses av många inte som någon riktig sport. Men faktum är att intresset är enormt och att e-sporter snart kan mäta sig med de stora sporterna när det gäller omsättning vid betting. De som har spelat turneringar i timtal vittnar dessutom om att man måste ha bra fysik för att lyckas. Man kan ju alltid hoppas de som ägnar många timmar vid en datorskärm får den fysiska aktivitet de behöver för att må bra! 

Att tävla i kortspel, som poker, tränar en viktig del på kroppen – hjärnan! Här gäller det verkligen att vara skärpt och att utveckla teknisk skicklighet. Detta är också något som går att utveckla individuellt om man inte vill delta i turneringar. Blir du riktigt duktig bör du dock överväga att spel mot andra – det finns trots allt pengar att hämta. Besök här om du vill veta mer om olika spel och hur casino utan licens fungerar.  

För farligt för tävling

Det finns sporter som anses vara för farliga för att tävla inom, de skulle helt enkelt kunna leda till döden. En sådan är Hung-gar, en stridsteknik som tagit inspiration från Shaolin Kung Fu. Det är en träning som riktar sig både på psyke och soma för att förbereda utövarna för strid. Som utövare jobbar man mycket med låg kroppsställning och att få en urstark och smidig kropp med precisa rörelser. 

Parkour

Det startade som en undergroundhobby för innerstadsungdomar i London och var tänkt som en utmaning och ett tidsfördriv. Med tiden har det spridit sig och finns nu i många av världens hörn. En av hörnstenarna i parkour är att inte ta några risker och att om man skadar sig allvarligt så gör man inte rätt. Grundarna ville inte att det ska gå att tävla i parkour utan att det ska handla om den egna resan som man gör med sin kropp och sitt sinne. Det finns nu trots det grupper som utvecklar tävlingsgrenar i sporten vilket riskerar att göra att grundtanken med sporten försvinner. 

Gradering utan tävling

I judo, karate och de andra sporterna som faller inom samma gren finns det möjlighet att tävla upp på väldigt hög nivå. Det går alldeles utmärkt att komma upp till de högsta graderna utan att tävla, det som krävs är att man kan visa att man har tillräckligt många träningstimmar och att man klarar av tekniska färdigheter och grepp på ett korrekt sätt. Man bedöms inte i relation till någon annan utan mäts mot idealet. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: