Praktiska tips Eftersom man svettas mer inne i en spinningsal än utomhus så är det bra att investera i ett par billigare cykelskor som man inte är lika rädd om. Se också till att ställa in cykeln rätt.

Spinning

Högintensiv träning på speciella spinningcyklar. Man trampar konstant på pedalerna och cykeln rullar alltså aldrig av sig själv. Det innebär att träningen blir mycket effektiv i förhållande till tidsåtgången. ErsätterSpinning är perfekt under vintermånaderna om man ägnar sig åt landsvägscykling under resten av året. På spinningcykeln kan man träna mycket av det man tränar utomhus, t.ex. sprint, intervaller på tunga växlar eller tempo- och bergsåkning.

14 oktober 2010

Högintensiv träning på speciella spinningcyklar. Man trampar konstant på pedalerna och cykeln rullar alltså aldrig av sig själv. Det innebär att träningen blir mycket effektiv i förhållande till tidsåtgången.

Ersätter

Spinning är perfekt under vintermånaderna om man ägnar sig åt landsvägscykling under resten av året.

På spinningcykeln kan man träna mycket av det man tränar utomhus, t.ex. sprint, intervaller på tunga växlar eller tempo- och bergsåkning.

Spinning är även ett bra alternativ eller komplement för mountainbikeåkare. Spinning i kombination med mountainbike innebär att man kan cykla både inomhus i träningslokalen och utomhus i skogen året runt.

Kondition/uthållighet

Spinning är effektivt för cirkulationssystemet. När benen får jobba maximalt och svetten rinner i spinninglokalen så ökar garanterat pulsen rejält. Pulsen är också hög under lång tid, vilket förbättrar konditionen. Redan efter par månaders regelbunden spinningträning kommer formen att vara betydligt bättre.

Vill man träna riktigt effektivt på spinningcykeln så är intervaller perfekt. Dels korta intervaller där man spurtar allt vad man kan, dels lite längre intervaller där tempot är lite lugnare och jämnare under t.ex. 10 minuter. Det är bra för uthålligheten.

Styrka/smidighet

Spinning är ingen renodlad styrketräningsmetod, men man kan alltid kombinera spinningpassen med lite tyngre styrketräning om man befinner sig på gymmet.

Spinning involverar de stora muskelgrupperna i benen (lår och vader) samt i armarna. Ser man till att variera belastningen och pressa sig själv så kan man självklart bli starkare i benen genom att cykla, men ren styrketräning av mage, rygg och ben är ett bra komplement.

Det gör att man kan cykla effektivare när det är dags att ta fram landsvägsracern i vår igen.

Mentalt

Det går bra att träna spinning hemma i vardagsrummet. Men att sitta tillsammans med andra i en spinningsal brukar vara betydligt mer motiverande. Den sociala faktorn kan man också dra nytta av under och efter träningen, och man blir mer pressad att ta ut sig lite extra.

Samtidigt är det effektivt att spinna loss med andra som kanske tränar på en helt annan nivå och är lite bättre.

Tillgänglighet

De flesta gym erbjuder spinninglektioner. Det behövs ett par cykelbyxor, en funktionströja samt ett par cykelskor – och en vattenflaska.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: