1. Ställ in cykeln rätt
Sadeln och styret får varken sitta för högt eller för lågt. Många sitter fel på cykeln trots att det inte tar mer än högst 2–3 minuter att ställa in cykeln rätt. Ta hjälp av instruktören så att du sitter och står rätt och kan trampa optimalt under hela passet.Fördel: Risken minskar för överbelastningsskador och värk i t.ex. knäna.
2. Ge full gas i en timme
Du kan mycket väl köra två spinningpass i rad, men i början bör du nöja dig med ett pass. Då kan du ta ut dig mer och få upp pulsen maximalt i stället för att köra med lägre intensitet under den andra timmen eftersom du blivit trött.
Fördel: Du ödslar ingen tid på att trampa sakta ena timmen.
3. Fuska inte med belastningen
Det ger inget att köra med för låg intensitet. Om du känner dig trött och sliten bör du hellre hoppa över ett intervallpass i stället för att minska belastningen och hoppas att instruktören inte upptäcker något.
Fördel: Du får ut maximalt av träningstiden.
4. Låt kroppen bestämma
Se till att du äter innan du ska träna. Ät en måltid 2–3 timmar före träningen. Lär dig hur din kropp fungerar och se om du blir trött i början då tempot är högt, eller om du blir trött på slutet då energin börjar ta slut.
Fördel: Du slipper få soppatorsk.
5. Kör i takt till musiken
Träna på att trampa i takt till musiken. När du lärt dig det kan du pressa dig ytterligare. Rytmen i musiken hjälper dig också att lägga i rätt växel så att det blir skonsammare för knäna.Fördel: Du orkar cykla snabbare längre tid.
6. Följ instruktörens program
Tro inte att du kan mer än instruktören, även om du kanske inte gillar en viss spinningledare. Välj en instruktör som kan peppa dig. Om han/hon är duktig på att motivera så brukar det uppväga ett program som eventuellt inte tilltalar dig.
Fördel: Du orkar träna intensivt och koncentrerat under hela passet.
7. Drick ordentligt före träningen
Se till att dricka vatten regelbundet under dagen och drick 0,25 liter vätska strax före träningen. Ha alltid vätska med dig så att du kan fylla på med jämna mellanrum. Se också till att dricka ännu mer direkt efter träningen.Fördel: En bra vätskebalans gör att du kan få ut optimalt av din träning.
8. Köp inga dyra skor
Du kommer att bli genomblöt av svett när du tränar spinning och det gäller även dina cykelskor. Ett par cykelskor håller ofta i 1–2 säsonger – sedan är de utslitna. Därför finns det ingen anledning att investera i ett par snygga kolfiberskor för flera tusen kronor. Köp ett par vanliga cykelskor i stället.Fördel: Du sparar pengar.
9. Testa 10 gånger
Genom att prova på spinning några gånger så ger du motionsformen och dig själv en chans. Spinning är ett bra alternativ till löpning och vill du komma i form så är det en effektiv träningsmetod.Fördel: Om du ändå skulle sluta med spinning så har du i alla fall försökt.
10. Utvärdera träningen
Det är bra att utvärdera träningen ibland genom att skriva ned några ord om vad som varit bra och vad som varit mindre bra – och varför. Tränade du för hårt i början, hade du ätit eller druckit för lite eller hade du inte återhämtat dig ordentligt sedan sist? Vad vill du uppnå med din träning? Vilka mål har du?Fördel: Du fortsätter att utvecklas.