Våren 2018 genomförs Nordenskiöldloppet för tredje gången modern tid; det första loppet anordnades redan 1884 norr om Polcirkeln – då vann Paava-Lasse Nilsson Tourda efter 21 timmar och 22 minuter på skidor. Erik Melin Söderström kom på fjärde plats 2017, vilket gjorde honom till bäste svensk på herrsidan.
– Jag hade faktiskt trott att det skulle vara jobbigare, men det bara flöt på. Mil efter mil avverkades och det kändes som man kunde hålla på hur länge som helst, vilket var en häftig känsla, berättar Erik.
Precis som för många andra var det utmaningen som lockade. Hur skulle kroppen klara av att åka så långt? Efter att ha åkt flera säsonger i långloppsvärldscupen Ski Classics hann Erik Melin Söderström inte förbereda sig särskilt mycket.
– Jag körde några lite längre pass på 3-4 timmar veckorna innan, med mycket platt stakning. Mycket av förberedelserna handlade annars om att tänka ut vad man skulle dricka och äta, och hur och var det skulle langas. Jag körde med ett vätskebälte med slang som jag bytte mot ett nytt påfyllt, flera gånger, säger han.

Kristina Berggren anmälde sig för att få ett rejält projekt att fokusera på. Hon satte upp tre delmål för sig själv:
– Jag skulle träna för att kunna ställa mig på startlinjen med tron att jag skulle lyckas ta mig i mål, jag skulle nå sluttiden för medalj – som är 21 timmar och 20 minuter – samt faktiskt komma i mål.
Som förberedelse snittade Kristina Berggren fem timmar i veckan under 30 veckors tid, för att sedan åka på med åtta timmar i veckan under tio veckor. Hon använde sig även av den KTH-utvecklade träningstjänsten Racefox för att bättra på sin stakning. Hon spenderade också två veckor i fjällen, där träningen intensifierades till 14 timmar i veckan.
– Eftersom jag bor i Göteborgsområdet kom det tyvärr inte natursnö på hela säsongen. Konstsnön i Borås räddade skidträningen för min del, berättar Kristina.
Efter 15 mil skidåkning i spår av varierande kvalitet insåg hon att hon inte skulle nå i mål på medaljtid. Hon satte då upp en ny sluttid för sig själv på 24 timmar.
– Det klarade jag, med endast 3 minuter och 45 sekunder över tiden. Så jag är nöjd! berättar Kristina glatt.
Skulle du göra det igen?
– Ja, men inte 2018. Jag behövde vila efter mitt lopp, och ha tid över för annat. Förhoppningen är att åka 2019, då kan jag ha lite mer tid att förbereda mig och därmed gå in med bättre förutsättningar att ta medaljtiden, säger Kristina.
Världens tuffaste kalkylator
Racefox är partner till Red Bull Nordenskiöldsloppet, och tillsammans har de tagit fram världens tuffaste kalkylator för att ge utövarna en indikation på hur lång tid det skulle ta att åka ett lopp som Nordenskiöldsloppet, eller vad som krävs.
Läs mer om Nordenskiöldloppet 0ch Racefox, och anmäl dig här.

Hej Daniel Tynell, trefaldig Vasaloppsvinnare och sportchef på Nordenskiöldloppet! Vad är det svåraste med att anordna ett lopp som Nordenskiöldloppet?
– Utifrån mitt perspektiv skulle jag säga att utmaningen är just den extremt långa sträckan. Det är en skidtävling som naturligtvis kräver snö och välpreparerade spår, på precis alla meter av banan. Att vara beroende av yttre faktorer och förhållanden som naturligtvis är svåra att påverka gör det så klart till en utmaning.
Har du själv åkt?
– Inte själva loppet, men jag har åkt banan… på skoter.
Vad är ditt starkaste minne genom åren?
– Ett stort minne jag har är från 2017 års upplaga, när vi stod i målområdet och tog emot den sista tävlande efter drygt 27 timmars åkning. Det var en mäktig upplevelse för oss som stod där, och jag tror att känslan var ömsesidig.
Vad tror du är lockelsen med ett så här galet långt lopp?
– Det handlar mycket om den stora utmaningen, kampen mellan kropp, huvud och natur. Det blir sannerligen ett äventyr att genomföra ett sådant här lopp där man får flytta omkring på mentala barriärer. Jag tror också till stor del att historian kring och ursprunget till Nordenskiöldloppet är någonting som lockar deltagarna.
