Mand står på rulleski i naturen, Sommer, Sol

Så tränar du rullskidåkning

Rullskidor är ett perfekt komplement till vanlig längdskidåkning för både elitidrottare och vanliga motionärer. Det beror på att rullandet på asfalten ger en mycket effektiv styrketräning för hela kroppen samtidigt som konditionen förbättras. Rullskidåkning är också en aktivitet med liten skaderisk.

Hjälm är ett måste eftersom du kan nå hastigheter över 30 km/h i utförsbackarna.

Handskar är bra. Risken för skavsår och blåsor är stor eftersom stavarna kan skava mot händerna. Smörj ev. in händerna med vaselin innan du tar på dig handskarna.

Vikten ska ligga rätt långt fram på skidorna så att du nästan ramlar framåt och därmed automatiskt lyfter hälen och skjuter ifrån.

Skidstavarna kan mycket väl vara dina vanliga skidstavar. Se dock till att sätta på speciella stavspetsar för rullskidåkning. Det gör att stavarna kan användas på asfalt.

Skidpjäxorna kan mycket väl vara ett par vanliga skidpjäxor så länge pjäxan kan klickas fast på skidan och hälen är fri.

Bakhjulet på klassiska rullskidor har en inbyggd låsmekanism som blockerar när man skjuter ifrån för att man inte ska glida bakåt.

Hjulen finns i olika bredder och med olika rullmotstånd. Ju bredare hjul, desto långsammare går det.

Rullskidor är ofta 70–80 cm långa och därmed mycket kortare än längdskidor. Om du väljer klassiska rullskidor eller skejtrullskidor är en smaksak. Bilden visar klassiska rullskidor.

Byt plats på rullskidorna när du har nått halvvägs in i träningspasset. Det gör att hjulen slits jämnare och de håller därmed längre.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: