© Scott Markevitz

Guide: Fem exotiska skidresor

Glöm gamla vanliga skidresor till populära turistmål i Alperna. Här är en reseguide till fem exotiska skiddestinationer.

25 januari 2013 av Morten Lund

PUDERACTION I JAPAN

Allmänt Japan är mer än något annat land känt för sin pudersnö – bottenlös pudersnö. På landets nordligaste ö, Hokkaido, ligger djupsnödestinationen Niseko. Varje år faller så stora snömängder att det bara kan jämföras med Alaskas legendariska skidområden.

Hur? Direktflyg till Tokyo från/via Köpenhamn och sedan vidare till den japanska ön Hokkaido. Total flygtid är 14–15 timmar, plus buss til staden Niseko, som fungerar bra som basläger på ön eftersom många talar engelska där.

Många föredrar Black Diamond Lodge som bas. Här kan du boka en guide som känner till de bästa skidområdena på Hokkaido samt hyra lavinutrustning.

Läs mer på www.bdlodge.com

HELISKIING PÅ ISLAND

Allmänt Island bjuder på helikopterskidåkning av mycket speciell karaktär. Helikoptern lyfter er upp till ännu en isländsk bergstopp där ni kan njuta av utförsåkning i orörd snö och där löporna slutar först flera kilometer ner i dalarna. Som en extra krydda på skidturen kan du få vara med och döpa nedfarter där aldrig någon har åkt nedför tidigare.

Hur? Direktflyg till Reykjavik. Artic Heli Skiing är en reseoperatör som erbjuder specialdesignade och inte minst exklusiva upplevelser. Det kostar en bra bit över 20 000 kronor för fyra dagar. Kan du unna dig en sådan resa får du garanterat en upplevelse för livet.

Läs mer på www.arcticheliskiing.com

3. CATSKIING I MAKEDONIEN

Allmänt Catskiing innebär att man med hjälp av pistmaskiner och snövesslor tar sig ut i orörd terräng för att åka offpist. En snövessla har kortare räckvidd än en helikopter och fungerar därför bäst i mindre bergsområden som t.ex. Šar Planina-bergen, där antalet höjdmeter är begränsat, men där det finns många sträckor att välja på.

Hur? Direktflyg från Stockholm till huvudstaden Skopje. Sedan tar det cirka en timme till skidområdet.

Eskimo Freeride är catskiing-arrangör. Läs mer på www.eskimo-freeride.com

www.lapoint.se är en svensk researrangör. En vecka kostar 10 990 kr.

4. SKIDSAFARI I KANADA

Allmänt Luftig, kanadensisk champagnepudersnö finns i de tre legendariska skidområdena Banff, Kicking Horse och Revelstoke. I den sistnämnda orten faller det 12–18 meter snö varje år! Kanada bjuder på perfekta förhållanden för offpistskidåkning direkt från liftsystemen.

Hur? Genom att söka på nätet kan du designa ditt eget skidäventyr i Kanada. Flyg till Calgary och hyr en bil till din safari runt i de olika skidområdena. Om du vill boka en paketresa finns det flera olika alternativ att välja mellan.

www.gowest.se är en svensk researrangör.

5. RANDONEE I NORGE

Allmänt Våra grannar i Norge bjuder på fantastisk offpiståkning sommartid nordost om Narvik och söder om Tromsö. Längs en naturskön fjordsträcka mellan Balsfjorden i söder och Norska havet i norr bjuds det på unik skidåkning. Du bor ombord på en gammal färja och vaknar varje dag upp till nya spektakulära toppturer med turskidor på fötterna.

Hur? Flyg till Tromsö från Stockholm via Oslo. Enkel resa tar 5-6 timmar och kostar 2 000–3000 kr. Researrangören Polarcharter erbjuder paketresor med guide, kost och logi samt möjlighet att hyra turskidor mm.

Läs mer på www.polarcharter.no

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: