Kvinna som springer i skogen.
© iStock

Vickande höfter kan orsaka löparskador

Har du problem med benhinneinflammation eller löparknä? Några små förändringar av löpstilen kan motverka vanliga skador som dessa, visar en studie.

12 april 2019 av Redaktionen

Vickande höfter kan ge löparskador

Benhinneinflammation, löparknä och hälseneinflammation är några av de skador som många löpare drabbas av. En studie visar att man med relativt enkla förändringar av löpstilen kan minimera risken betydligt för att drabbas av den typen av irriterande överbelastningsskador. 

Experterna analyserade löpstilen hos 72 löpare med skador resp. hos 36 skadefria löpare för att spåra ev. skillnader mellan de två gruppernas löpteknik. Analysen avslöjade flera tydliga karaktärsdrag hos de löpare som ofta var skadade. 

  • Vanligast var en så kallad bäckentippning åt sidan då höften sjunker snett nedåt under löpsteget. Sannolikheten för att bli skadad ökade med hela 80 procent om höften sjönk ned en grad mer än genomsnittet. 

  • Skadade löpare hade också en tendens att sträcka benet och böja foten för mycket vid landningen, och de lutade sig också för mycket framåt. 

Källa: University of Salford 

Om du har svaga muskler runt höfter och bäc ken kommer du att ha svårt att hålla bäckenet stadigt när du springer. Då är styrketräning bra för att undvika följdskador. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: