Man som lyfter vikter
© iStock

Vad är hopparknä?

Hopparknä är vanligt i idrotter med många hopp och snabba riktningsförändringar. Men överbelastningsskadan kan också uppstå vid styrketräning.

5 maj 2019 av Brian Henneberg

Hopparknä

Hopparknä utmärks av smärta i senvävnaden strax nedanför knäskålen. Skadan ger ofta upphov till smärta under övningar som knäböj och benpress, men man kan också få ont vid vardagliga aktiviteter, till exempel när man går i en trappa.

Orsak

När lårmuskulaturen aktiveras ökar belastningen där den stora lårmuskelsenan fäster nedanför knäskålen. Vid överdriven, upprepad belastning, t.ex. hård styrketräning, kan det uppstå en smärtsam svullnad i senvävnaden.

Så förebygger du

Undvik att öka träningsmängden eller intensiteten allt för snabbt. Öka träningen långsamt under ett par veckor eller månader, och variera passen så att du inte alltid gör samma övningar. Det är också viktigt att undvika kraftfulla ”ryck” när du gör knäböj.

Behandling

Behandlingen av hopparknä består först och främst av avlastning från det som provocerar fram smärtan. Du kan också gnida en isbit över senan några gånger per dag.

Det har visat sig att övningar då senan förlängs under tung belastning (tung, långsam styrketräning), är effektivt vid senskador. Om du har drabbats av hopparknä så bör du köra tung, långsam styrketräning tre dagar i veckan med övningarna knäböj och benpress.

En kortisoninjektion är också ett alternativ, och en fysioterapeut kan även försöka med stötvågsbehandling.

Så tränar du under tiden

Hopparknä kan tyvärr bli en segdragen historia och ofta försvinner skadan inte helt förrän efter ett halvt till ett år. Eftersom du blir tvungen att minska belastningen under skadeperioden, så kan ocklusionsträning vara bra för att bibehålla muskelmassan tills du är redo att träna som vanligt igen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: