Kvinna och man som löper

Det är den horisontella belastningen på benen som gör att skaderisken ökar mest – det beror inte på hur tungt man landar vertikalt. 

© iStock

Släpp bromsen och undvik löparskador

Forskning visar att det inte är hur tungt du landar som gör att skaderisken ökar – det beror istället på hur kraftig inbromsning du gör när du landar.

4 juni 2019 av Redaktionen

Undvik löparskador

Det beror inte på hur tungt man landar utan på hur hårt man bromsar vid fotisättningen när det gäller hur stor risken är för att bli skadad. 

Det visar en kanadensisk studie där forskarna först mätte och analyserade 65 kvinnliga motionslöpares rörelser på ett löpband, och därefter följde dem i 15 veckor då de tränade inför ett halvmaraton. 

Under den perioden blev 33,8 % av löparna skadade i större eller mindre omfattning. Innan studien började räknade forskarna med att den faktor som skulle ha störst inflytande på skaderisken, skulle vara hur hårt fötterna sattes ned i marken – average vertical loading rate. Den visade sig dock inte ha något samband med skaderisken.

Det hade däremot peak braking force, som är ett begrepp som beskriver den horisontella kraftpåverkan som muskler och leder utsätts för. Den tredjedel av löparna som hade störst peak braking force hade åtta gånger högre skaderisk än löparna i den lägsta tredjedelen, och fem gånger högre skaderisk än de i mellankategorin. 

Problemet är att man som löpare inte känner om ens peak braking force är stor, på samma sätt som man t.ex. känner om man landar tungt eller lätt. Om man landar på hälen eller mittfoten tros inte heller ha någon betydelse för en persons peak braking force.

Så minskar du din s.k. peak braking force

I en uppföljande studie, som ännu inte har publicerats, fick löparna feedback direkt på sin peak braking force, medan de sprang på löpband. 

Då lyckades alla löparna sänka sin peak braking force genom att de tog kortare steg, ökade frekvensen och försökte landa mjukare. 

Forskningsledaren råder därför löpare som har lätt för att bli skadade att öka sin stegfrekvens med 5–10 % och fokusera på att landa mjukt. 

Källor: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports och Runner’s World

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: