Skippa ispåsen: så behandlar du bäst din skada

Brukar du också ta fram en ispåse när du råkat ut för en skada? Det kan tyvärr vara ett skäl till att du får dras med skadan längre tid än nödvändigt.

30 januari 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

”Lägg på lite is och slappna av” – den frasen har de flesta säkert fått höra någon gång när de råkat ut för exempelvis en stukad fotled eller en knäskada. Men det visar sig faktiskt att den typen av skadebehandling, bara gör att skadan tar ännu längre tid att läka.

Så långt tillbaka som år 1978 grundlade Dr Gabe Mirkin den kända RICE-behandlingen (Rest, Ice, Compression och Elevation) av skador. Den går helt enkelt ut på att vila, kyla ned, lägga tryck och ha den skadade kroppsdelen i högläge över hjärtnivå. Men den nästan 40 år gamla skadebehandlingen verkar nu vara redo för en uppdatering.

En forskningsartikel publicerad i The Journal of Strength and Conditioning Research visar nämligen att is på en skadad kroppsdel kan göra skadeperioden betydligt längre. Skälet till det är att isen försämrar läkningsprocessen.

Så behandlar du skador

De nya resultaten visar att man aldrig bör använda is på en färsk skada längre än 9 minuter i taget – och då enbart för att lindra smärtan, eftersom läkningsprocessen inte tycks påverkas positivt av det.

I stället bör man hålla i gång med lätt motion under sin rehabträning. Det får nämligen blodkärlen att utvidga sig och därmed sätta igång läkningen.

Från RICE till MCE

Att behandlingsmetoden RICE inte fungerar optimalt beror på att isens uppgift är att motverka inflammationen, men i dag vet man att inflammation är nödvändigt för att få i gång läkningsprocessen.

Därför bör man istället använda sig av en ny metod för skadebehandling: MCE (Move, Compression och Elevate). Denna metod går som orden beskriver ut på att man rör på den skadade kroppsdelen, lägger ett tryck mot den och håller den i högläge. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: