© iStockphoto

NY FORSKNING: Vitaminet som minskar skaderisken

Drabbas du lite för ofta av muskelbristningar eller andra irriterande skador? I så fall kan du behöva lite mer av ett visst vitamin.

22 januari 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

En grupp forskare har låtit en grupp elitidrottare genomgå en komplett hälsokontroll, och särskilt ett resultat är uppseendeväckande.

Studien

För att en elitidrottare ska kunna vara aktiv så länge som möjligt jobbas det ständigt med att förbättra deras allmänhälsa.

Av samma skäl har de amerikanska fotbollsspelarna i Pittsburgh Steelers, genomgått en komplett hälsokontroll där man tittade extra på det naturliga näringsämnet D-vitamin. Bl.a. så undersöktes deras sömn, matvanor och skadehistorik in i minsta detalj. Och särskilt på en punkt visade det sig att D-vitamininnehållet vara en viktig faktor.

Studien visade att de spelare som hade ett lågt innehåll av D-vitamin, oftare drabbades av skador under året. Samma tendens visade det sig när man studerade de idrottare som redan hade drabbats av minst en fraktur; de hade ett lågt innehåll av vitaminet.

D-vitamin och mjukdelsskador

En tidigare studie utförd på New York Giants gjordes för att se om det fanns ett samband mellan D-vitamininnehållet och så kallade mjukdelsskador, exempelvis muskelbristningar. Även då upptäckte man att det naturliga näringsämnet kunde minska skaderisken.

D-vitamin som skydd mot skador

Bägge dessa studier var små, och det behövs därför mer forskning på området för att kunna fastställa en enhetlig slutsats. Men det verkar dock finnas ett starkt samband mellan D-vitaminintaget och skaderisken.

En större studie kommer nu att genomföras för att gå på djupet med vitaminets gynnsamma effekter på elitidrottare.

Undvik löparskador! Följ Aktiv Träning och få löpande information om de senaste trenderna för hur man optimerar löpträningen. Få 3 nr av Aktiv Träning + löpartröja för endast 99,50 kr. Här


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket väder ogillar du mest att träna i?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: