Man har ont i ländryggen
© iStock

Starka ben förebygger ryggont

Forskning visar att svaga ben är orsaken till att många löpare får ont i ländryggen. Men det finns det som tur är bot mot. Här visar vi bl.a. två effektiva övningar som minskar värken i ländryggen.

9 november 2019 av Redaktionen

Stärk benen – bli av med ryggvärken

Drabbas du av värk i ländryggen, vilket är vanligt hos många löpare, kan träning av benmusklerna vara ett effektivt sätt att bli av med besvären. 

I en ny studie delades 84 motions­löpare med långvarig ländryggssmärta in i tre grupper, som alla fick genomföra en 8 veckor lång träningsperiod. Den ena gruppen fick göra styrke­övningar för benen, den andra fick göra övningar för ländryggen, och den tredje fick träna bålstabilitet. Efter studien hade alla tre grupper fått lika bra smärtlindring, men de löpare som hade tränat benen visade sig ha förbättrat sin löpkapacitet mest. Och medan de sistnämnda hade fått både starkare ben- och ryggmuskler, så hade de löpare som tränade ländryggen och bålen inte blivit starkare i benen.

Svaga lårmuskler leder till värk i ländryggen

Forskarna som ligger bakom studien har tidigare visat att löpare med kronisk ländryggssmärta ofta har relativt svaga lårmuskler, vilket kan leda till sämre dämpning och ökad belastning i ryggen när man springer. 

Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise 

Håll kan ta bort all träningsglädje. Se här hur du förebygger håll, och vad du kan göra om du ändå skulle drabbas av det. 

Två effektiva övningar som stärker ländryggen

Step-up

Få mer information om övningen här.

Höftlyft

Få mer information om övningen här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: