Man har ont i ländryggen
© iStock

Starka ben förebygger ryggont

Forskning visar att svaga ben är orsaken till att många löpare får ont i ländryggen. Men det finns det som tur är bot mot. Här visar vi bl.a. två effektiva övningar som minskar värken i ländryggen.

13 november 2017 av Redaktionen

Stärk benen – bli av med ryggvärken

Drabbas du av värk i ländryggen, vilket är vanligt hos många löpare, kan träning av benmusklerna vara ett effektivt sätt att bli av med besvären. 

I en ny studie delades 84 motions­löpare med långvarig ländryggssmärta in i tre grupper, som alla fick genomföra en 8 veckor lång träningsperiod. Den ena gruppen fick göra styrke­övningar för benen, den andra fick göra övningar för ländryggen, och den tredje fick träna bålstabilitet. Efter studien hade alla tre grupper fått lika bra smärtlindring, men de löpare som hade tränat benen visade sig ha förbättrat sin löpkapacitet mest. Och medan de sistnämnda hade fått både starkare ben- och ryggmuskler, så hade de löpare som tränade ländryggen och bålen inte blivit starkare i benen.

Svaga lårmuskler leder till värk i ländryggen

Forskarna som ligger bakom studien har tidigare visat att löpare med kronisk ländryggssmärta ofta har relativt svaga lårmuskler, vilket kan leda till sämre dämpning och ökad belastning i ryggen när man springer. 

Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise 

Två effektiva övningar som stärker ländryggen

Step-up

Få mer information om övningen här.

Höftlyft

Få mer information om övningen här.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Kommer du att göra något speciellt för att trimma din kropp till sommaren?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig