© Istock

Hur tejpar jag fotleden?

Jag stukade fotleden för en månad sedan och vill gärna komma igång och springa igen. Är det bra att tejpa foten och hur gör jag det i så fall på bästa sätt?

Det kan vara bra att tejpa fotleden i början för att få lite bättre stöd. Tänk emellertid på att tejpen inte ger något fullständigt stöd och att tejpningen bara är ett komplement till den vanliga rehabträningen av fotleden.

Så tejpar du fotleden:

1. 5–6 cm ovanför fotknölen lägger du en tejpremsa runt underbenet – ett så kallat ankare. Tejpändarna ska inte mötas helt. Om du skulle råka ut för en ny skada ska foten kunna svälla utan att tejpen stramar och begränsar blodförsörjningen till foten.


2. Böj i fotleden så att det blir en rät vinkel mellan foten och benet. Fäst sedan 2–3 tejpremsor från ankaret ned runt hälen och upp till ankaret igen. Remsorna ska överlappa varann till hälften. Dra först ned tejpen längs fotens insida och strama åt tejpen lätt på utsidan.


3. Fäst ett nytt tejpankare runt framfoten bakom trampdynan. Kom ihåg att tejpändarna inte ska mötas. Fäst 2–3 tejpremsor från ankaret och runt hälen. Avsluta med att fästa en extra tejpremsa ovanpå de två ankarna – för att täcka tejpändarna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: