© Colourbox

Förebygg skador med fem enkla övningar

Styrke- och stabilitetsträning är otroligt viktigt för att förebygga löparskador. Här visar vi fem konkreta övningar som förebygger löparskador.

14 juli 2015

Många löpare glömmer, eller utelämnar helt, styrke- och stabilitetsträningen vilket annars är något som förebygger skador effektivt.

Problemet är att de flesta motionärer av naturliga skäl är starkare i ena kroppshalvan än i andra, och eftersom bägge kroppshalvorna aktiveras lika mycket då man springer så blir man trött snabbare i ena kroppshalvan.

Det har särskilt stor betydelse när sträckorna blir längre och träningspassen blir fler. Det kan leda till att bäckenet snedvrids och att man drabbas av en över-belastningsskada.

Gör så här Avsätt minst 5 min. av varje träningspass till styrke- och stabilitetsträning. Försök att öka tiden gradvis under stabilitets-övningarna. När du styrketränar är det bra om du gör lika många övningar, men ökar vikten ca var 14:e dag.

Stabilitetsövningar:

Plankan Bäckenlyft Sidoplankan Gör varje övning i minst 20 sekunder och helst så mycket som en minut. Tänk på att bäckenet ska vara rakt.

Styrkeövningar:

Djupa knäböj. Rumpan ska sjunka ned till hälarna. Gör 15 repetitioner. Gående utfallssteg. 15 repetitioner med varje ben.

Om du klarar av att göra fler repetitioner, så kör fler serier om maximalt 15 repetitioner eller öka vikten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: