Om du tar fler, men kortare, steg när du löper, så avlastas höfter, knän och vrister och därmed minskar skaderisken.
Den slutsatsen har forskare vid University of Wisconsin- Madison kommit fram till. Forskarna undersökte sambandet mellan stegfrekvens och belastning på vissa utvalda kroppsleder hos 45 motionslöpare.
Det visade sig att även en måttlig ökning av antalet steg räckte för att belastningen skulle minska betydligt på höft-, knä- och fotleder.
Förklaringen är att när man löper med kortare steg så sätts foten och benet mot underlaget längre in under kroppen. Det innebär i sin tur mindre stötar för varje fotisättning.
Undersökningen överraskar inte ortopedingenjör Lars Eghamn, Sportskokliniken, som har mångårig erfarenhet av idrottsskador. Han menar dock att man bör vara uppmärksam på att en högre stegfrekvens inte alltid är helt oproblematisk.
”Det finns både fördelar och nackdelar med att ändra löpstil eftersom belastningen förändras. Fler och kortare steg innebär att man landar längre fram på foten och därmed ökar belastningen på hälsenan och på vadmuskeln. Löpekonomin kan också försämras om man ändrar för mycket på löpstilen. Om man alltid sprungit med långa steg så är kroppen van vid att utnyttja energin optimalt med just den löpstilen. Om steglängden plötsligt blir kortare så är risken stor att man slösar mer energi på varje steg – i varje fall tills man har vant sig vid sin nya löpstil,” säger Lars Eghamn.
Hans råd är därför att vänja sig vid en ny löpstil under korta perioder i början.