Är löpning skadligt för knäna?

Löpning har haft rykte om sig att vara skadligt för knäna. Men det ändrar en studie på nu.

7 februari 2017 av Lasse Lyhne

En seglivad myt som särskilt icke-löpare brukar tro på är att löpning är skadligt för knäna. Men det är och förblir en myt. Åtminstone om man ska tro en ny stor studie publicerad i Arthtitis Care and Research.

Löpning och dåliga knän

I studien undersöktes knäna, bl.a. med röntgen, hos 2 637 personer som efteråt fick svara på frågor om sina motionsvanor.

Man kom fram till att ca 30 % av de som undersöktes löptränade, eller hade löptränat under en period av sina liv. Man upptäckte också att just dessa försökspersoner hade mindre besvär med sina knän än icke-löparna, både när det gällde skador som kunde ses via röntgen, och svår knäsmärta.

24 procent mindre risk

Rent konkret var de som hade löptränat tidigare 18 procent mindre benägna att uppleva knäsmärtor än icke-löpare, medan de som höll på och löptränade var 24 procent mindre benägna.

Inga överviktiga deltog 

Studien bekräftar det som tidigare studier har visat, nämligen att löpare sällan har besvär med sina knän. Medan de flesta äldre studier främst har genomförts med personer som redan löptränade (och därmed antagligen inte hade knäbesvär), så innefattar denna studie även f.d. löpare som ev. tvingats sluta löpträna pga. knäbesvär. 

i studien ingår inte heller överviktiga personer. Övervikt vet man annars spelar en avgörande roll för utvecklingen av knäbesvär.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: