Varför får jag ont i knät när jag löper?

Jag har nyligen fått en diffus knäskada som flyttar sig runt. Ibland gör det mest ont uppe på knät, ibland gör det mest ont på in- eller utsidan av knäleden. Vad kan knäproblemen bero på?

Det låter som om du har dragit på dig så kallad diffus knäskålssmärta som precis som du beskriver kännetecknas av att ömheten eller smärtan flyttas runt. Som regel uppstår värken först efter några kilometers löpning. Det handlar om en överbelastningsskada – alltså en skada som uppstår eftersom man har tränat hårdare än kroppen är van.

Ta en paus i 3–4 dagar och minska därefter träningsmängden till hälften av vad du brukar köra. Undvik att löpa i backar, skippa intervallpassen och nöj dig med korta löprundor i flack terräng. I de allra flesta fall beror diffus knäsmärta på att man tränat för ambitiöst och att man inte tänker på att öka träningsbelastningen långsamt och successivt.

Skadan kan också bero på biomekaniska problem. Besök gärna en sjukgymnast som kan hjälpa dig att ta reda på skadeorsaken.

Aktiv Träning rekommenderar: t-shirt och shorts

Nu kan du få ett snyggt träningsset med shorts och t-shirt till superpris. Setet är av hög kvalitet och passar perfekt till en löprunda eller ett pass på gymmet. De smarta hybridshortsen har inbyggda tajts med en suverän passform, samtidigt som du kan njuta av den luftiga känslan från de vanliga splitshortsen. T-shirten är tillverkad av ett lätt och bekvämt material, och baksidan är perforerad med ett antal små, fina hål som ger en fantastisk ventilation när du tränar.

Just nu kan du få hela setet med shorts och t-shirt för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Du sparar 639 kr. Tillsammans med setet får du dessutom 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som är fyllt med motiverande tips, goda råd till din träning samt kostråd från våra experter. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: