Löparknä Senan som går på utsidan av knäet kan bli irriterad, och ibland kan det uppstå en inflammation i slemsäcken som fungerar som friktionskudde mellan ben och sena.

Hur kan man förebygga löparknä?

Jag råkar ofta ut för löparknä. Skadan har kommit och gått under två års tid, vilket bl.a. gjort att jag tvingats dra ner längden på mina löppass till 4–5 km. Vad kan jag göra mer?

Löparknä uppkommer ofta då vi blir lite för ivriga att sätta igång och löpträna, alternativt om längden eller tempot på löppassen blir för tufft.

Löpare med tendens till plattfot eller höga vrister drabbas oftare av löparknä och detsamma gäller för löpare med dålig löpstil.

Som du själv är inne på är det bra om man drar ned på löpsträckan. Det innebär inte att du helt behöver sluta att springa. Distanser på 2–3 kilometer kan vara lagom i början; sedan kan mängden ökas på gradvis igen. Kom ihåg att trappa upp träningen långsamt. Använd t.ex. löprundeplaneraren för att mäta upp din träningsrunda så att du inte ökar distansen med mer än 10 procent från vecka till vecka.

Stretcha noggrant direkt efter löppassen och lägg en ispåse på knät i 20 min. Kom ihåg att lägga en handduk mellan ispåsen och huden.

Styrketräning av ben, säte och djupt liggande muskler runt ryggraden, kan ge en rakare och bättre löpstil som hjälper till att förebygga så att du inte drabbas av den irriterande skadan igen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: