Stark sena På utsidan av benet löper en lång, bred sena. Den börjar uppe vid höften och går ända ned till skenbenet. Vid knät gnider senan mot ett benutskott vilket ger upphov till den diagnos som kallas löparknä.

Aj, jag har fått löparknä!

Jag brukar få ont på utsidan av knät när jag har sprungit en bit. Vad beror det på?

3 juli 2013 av Jannik Petersen

Löparknä

är en friktionsskada som orsakas av att en stor sena gnider mot lårbenets benutskott nere vid knät. Om du nyligen börjat springa – eller om du har ökat din löpträning – gnider senan mer mot benutskottet än den brukar, och då kan skadan uppstå. Löpare med platta fötter eller höga vrister drabbas för övrigt oftare av löparknä än andra.

Börja med att minska träningsmängden så att löprundorna blir avsevärt kortare. Undvik också backar och lutande vägar eftersom det ökar belastningen på senan. Löp i stället på jämna och raka vägar.

Kolla också hur dina löpskor ser ut. Är de slitna? Passar de till din löpstil? Gå till en specialbutik för löpare och be personalen undersöka om du överpronerar. Lindra också besvären efter löprundan med en ispåse som du kyler med i 15–20 minuter.

Om det inte hjälper kan du be en sjukgymnast visa dig hur du ska stretcha och stärka dina löpmuskler. En upprätt och bra löpstil hjälper också mot löparknä.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: