Ischias-smärtor: fem saker du bör pröva innan du äter mer värktabletter

Lider du av ryggont i den nedersta delen av ryggen eller vid ischias-nerven? Pröva i så fall på dessa fem råd innan du äter mer värktabletter.

21 juni 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Smärtor från ischias-nerven eller den nedersta delen av ryggen kan vara ödeläggande för en funktionell vardag. Om du inte känner att värktabletterna nödvändigtvis är rätt smärtlindring för dig, så kan du försöka dig på en av dessa metoder för att bli av med besvären.

Sömn lindrar smärtor från ischias-nerven

Se till att få rikligt sömn under de perioder då du lider av smärtor och ömhet. Sömnen ger kroppen och dess muskler tid att slappna av, och det kommer att sätta i gång uppbyggnaden av nerverna.

Lätta yogarörelser hjälper mot smärtor från ischias-nerven

För att påskynda läkningen är det viktigt att hålla igång kroppen. Varje liten rörelse kan vara smärtsam, men pröva eventuellt med lätta yogarörelser för ryggpartiet. Du bör dock försäkra dig om att rörelserna inte gör mer skada än nytta – så besök gärna en läkare innan. Denna typ av träning stärker musklerna, ökar blodflödet och gör dig rörligare.

Kyla på ischias-nerven

En ispåse kan lindra smärtan tillfälligt om du placerar ispåsen på det ömmande området.

Värme på ischias-nerven

Ispåsen når dock inte så djupt att ischias-nerven påverkas. Det behövs en kraftigare temperaturvariation för att den effekten. Det kan du uppnå genom att lägga på en värmekudde  efter at du har använt ispåsen. Alternativt kan du ta en varm dusch.

Örter och oljor lindrar smärtor från ischias-nerven

Flera örter och oljor kan ha en antiinflammatorisk effekt samt vara lugnande, och därför är de särskilt bra när man lider av ischias-smärtor. Särskilt gurkmeja, kamomill, lavendel och lakrits kan hjälp mot den ilande smärtan i ryggpartiet.

Kom ihåg att gå til en läkare om du upplever återkommande smärtor i rygg eller vid ischias-nerven, som inte verkar klinga av inom en kort period. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: