Kvinna med värk i fotleden

Gamla skador kan snabbt blossa upp igen vid löpträning

© Foto: iStock

Fyra tips för att undvika löpskador

Vi har frågat en specialistläkare i idrottsmedicin om hur man ska göra för att undvika olika typer av löpskador. Med hjälp av fyra enkla tips undviker du att bli skadad i samband med att du börjar löpträna.

22 november 2021

I samband med att du börjar löpträna – om det är i uppstartsfasen eller efter en längre skadeperiod – så är det viktigt att du tar det försiktigt i början för att du ska undvika att bli skadad. Här nedan hittar du fyra bra tips som förebygger skador. 

1. Gå försiktigt fram 

Löpning är tufft för kroppen – särskilt om du är äldre eller tidigare har lidit av skador så är risken stor att bli skadad igen. Öka den sammanlagda veckoträningsmängden med 5–10 %. Löper du t.ex. 60 min. en vecka, löper du 63 eller 66 min. nästa vecka. Löp sakta och börja inte öka farten förrän du har uppnått en stabil mängd.


2. Gå ned vikt - lagom mycket

För varje steg du tar när du löper belastar du kroppen med 3–4 gånger din egen vikt. Om du bär på lite för många kilon blir belastningen på leder, senor och skelett högre. Fundera därför på om du bör minska i vikt, men undvik att gå ned i vikt om du samtidigt tränar hårt, och gå heller inte ned för mycket i vikt. För låg vikt och energibrist ökar också skaderisken.

Vill du löpa snabbare – och längre? Då bör du pröva tröskelträning. Läs allt om hur du ska göra här.


3. Håll koll på gamla skador

Har du haft en skada förut är risken stor att vävnaden i det område som var skadat inte är tillräckligt stark. Börjar du att träna igen utan att ha stärkt den svaga vävnaden kommer du med stor sannolikhet bli skadad igen. Håll därför koll på vilken vävnad som varit skadad och se till att stärka den.


4. Stärk kroppen

Många skador beror på obalans och nedsatt styrka. Särskilt svaghet i höfter, bål och baklår är orsak till många skador. Stärk därför dessa kroppsdelar om du vill minska skaderisken rent generellt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: