© iStock

Ät dig skadefri

Det kan vara svårt att undvika att bli skadad när man ger allt under träningen, men med rätt kost kan du faktiskt lindra dem.

25 april 2017 av I FORM

5 råvaror som håller dig skadefri

  • Lök Lök innehåller quercetin – en antioxidant som i djurförsök har visat sig minska graden av inflammation i kroppen, öka syreupptagningsförmågan och förbättra uthålligheten.

  • Ingefära Personer som styrketränar upplever 25 procent mindre smärta efter att ha fått en halv tesked ingefära i 11 dagar, visar studier. När du tränar uppstår det små inflammationer i musklerna med vätskeansamling och ömhet som följd. Antioxidanterna i ingefära motverkar just detta, så du snabbare blir redo för nästa pass.

  • Lax De små skador som uppstår i musklerna efter träning leder till inflammation, som i sin tur ger ömhet. Lax är rik på fettsyrorna EPA och DHA, som minskar mängden inflammation. Fisken är även rik på D-vitamin, som är avgörande för musklernas förmåga att arbeta.

  • Vattenmelon Vattenmelonjuice ger mindre ömhet i musklerna, säger spanska forskare som härmed bekräftar vad många av oss länge haft på känn. I saften från vattenmelonen finns det naturligt höga nivåer av aminosyran L-citrullin, som ökar blodgenomströmningen och därmed minskar ömheten.

  • Körsbär Forskarna har verkligen fått upp intresset för körsbär. I en studie, där testpersonerna fick äta körsbär, kunde man se en minskning av muskelstyrkan med fyra procent dagarna efter ett hårt träningspass. Men de som inte åt körsbär upplevde en minskning av styrkan med hela 22 procent. Dessutom bedömde de som fick körsbärsjuice att deras muskelömhet låg på 2,4 på en skala från 1 till 10 dagarna efter träningen. De som drack annan slags fruktjuice uppskattade sina smärtor till 3,2 på samma skala. Forskarna menar därför att körsbärsjuice har potential att dämpa både ömhet och svaghet i musklerna efter träning.


Undvik skador och få en bättre vardag med tips om kost och träning från Aktiv Träning. Slå till nu och få 3 nr av Aktiv Träning + en träningströja från Craft för endast 99,50 HÄR.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig