3 saker du INTE visste om smärtor

Känner du dig ibland som en lipsill när du slår dig? Men det är du förmodligen inte. Läs här och lär dig mer om smärta.

12 september 2016 av Anna Sjøstrøm / I FORM

När vi slår oss får vi ont; vi klagar och jämrar oss. Men hur kommer det sig att vissa saker gör ondare på vissa människor och inte på andra? Här avslöjar experter några intressanta fakta om smärtor.

1. Hög eller låg smärttröskel Du känner säkert igen dig. Då slår tån i tröskeln och det känns om att hela foten blir förlamad. Din partner gör samma sak ett par dagar senare men ger inte ett knyst ifrån sig. Är du den lipsill som du känner dig som? Inte nödvändigtvis, för studier har visat att det är skillnad på hur man upplever smärtor, och hur faktorer som infektionsvärde, tidigare upplevelser av smärta samt andra kemiska förutsättningar i hjärnan påverkar.

2. Rödhåriga är känsligare för smärta Undrar du varför du har svårare att bli av med huvudvärken dagen efter, trots att du tar huvudvärkstabletter? Kanske är det din hårfärg som ligger bakom. Studier har nämligen visar att rödhåriga människor har en genvariation som gör att de tar upp smärtstillande medicin på ett annorlunda sätt jämfört med dem som inte har rött hår, och de ses därför som mer känsliga.

3. Vissa människor känner inte av smärta Det kan låta avundsvärt att vara fri från smärtor, men det är det inte. Tvärtom kan det faktiskt vara otroligt farligt och kan bl a förorsaka våldsamma brännskador. Det är några hundra i världen som har en ovanlig sjukdom, förorsakad av en genmutation, som innebär att deras sensoriska nervfibrer är underutvecklade.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: