Praktiska tips Variera gärna simlängderna så att det hela tiden känns utmanande och att olika muskelgrupper aktiveras. Be gärna om råd och tips om hur du ska göra rent tekniskt, och gör dig själv en tjänst genom att investera i ett par bra simglasögon. Det underlättar betydligt.© Colourbox

Simning

Simning är en effektiv motionsform som både ger kondition och styrka. Samtidigt är det ett perfekt sätt att återhämta sig på eftersom simning är mycket skonsamt för muskler, leder, skelett och senor. ErsätterSimning är ett bra alternativ och komplement för t.ex. cyklister och löpare. Konditionen kan upprätthållas om man håller ett högt tempo och simning gör också att man blir starkare i axlar, armar, mage och rygg. Dessa kroppsdelar är ofta försummade hos löpare och cyklister men en stark överkropp gör också att den allmänna styrkan i kroppen ökar.

14 oktober 2010

Simning är en effektiv motionsform som både ger kondition och styrka. Samtidigt är det ett perfekt sätt att återhämta sig på eftersom simning är mycket skonsamt för muskler, leder, skelett och senor.

Ersätter

Simning är ett bra alternativ och komplement för t.ex. cyklister och löpare. Konditionen kan upprätthållas om man håller ett högt tempo och simning gör också att man blir starkare i axlar, armar, mage och rygg. Dessa kroppsdelar är ofta försummade hos löpare och cyklister men en stark överkropp gör också att den allmänna styrkan i kroppen ökar.

Kondition/uthållighet

Om man tränar i bassängen kan man snabbt skaffa sig bra kondition eftersom man mest använder de små muskelgrupperna. Det gör att tempot inte behöver vara särskilt högt för att hjärtat och lungorna ska få jobba mer.

Om man växlar mellan olika simdiscipliner, distanser och intervaller, så varierar belastningen och konditionen och uthålligheten kommer att bli bättre.

Styrka och smidighet

Simning är en allsidig styrketräningsmetod och involverar många muskler på t.ex. lårets ut- och insida, bröst, överarmar, rygg, axlar, armsträckare, armböjare och mage. Därmed kan man också bygga en välbalanserad och stark kropp.

Risken för skador minskar också eftersom kroppsvikten avlastas när man tränar i vatten.

Mentalt

Många upplever att ett träningspass i simhallen är både kallt och besvärligt. Men man vänjer sig snabbt. Och med tanke på hur mycket man får ut av den skonsamma simträningen så torde man bli mer motiverad.

Tillgänglighet

Ett par badbyxor samt en simhall i närheten är allt som behövs.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: