Kvinna som simmar

Vill du förbättra din kondition i bassängen är det simintervaller som gäller – både korta och långa.

© Foto: iStock

Kan man bli en bättre löpare i simhallen?

Är det bra för löpformen att träna regelbundet i simhallen under vintern?

29 januari 2022 av Redaktionen

Den direkta överförbarheten från simning till löpning är liten eftersom löpmusklerna inte är involverade och rörelsemönstret är ett annat när man simmar. Det ändrar dock inte på att simning är ett utmärkt komplement till löpning. Du kan få bra konditionsträning i simhallen samtidigt som du uppnår ökad bålstyrka och bättre balans, vilket du också har nytta av som löpare.

Den största fördelen med att komplettera löpning med simning är att den sistnämnda är en mycket skonsam träningsform. Benen får avlastning – särskilt hälsenor och knän avlastas effektivt, och därför går det att konditionsträna trots att benen är slitna och behöver vila. Har du skadat dig är simning också ett bra alternativ under skadeperioden.
 

Det är bra att växla mellan flera olika simsätt. Det snabbaste, effektivaste och skonsammaste simsättet är crawl. Även om det ser enkelt ut, så finns det mycket att tjäna på att lära sig den grundläggande tekniken – ett par lektioner med en simlärare kan vara mycket värdefullt.

Har du koll på vad en Ironman är? Vi ger dig alla svaren i denna artikel. 


Lär dig crawl

  • LIGG RÄTT. Du ska inte ligga helt platt i vattnet, utan lite på sidan så att du inte behöver vrida på nacken så mycket för att andas.
     
  • ANDAS UT. När du andas ut ska du ta i ordentligt. Annars får du inte i dig nog med luft och risken blir att du kommer att känna dig rejält andfådd.
     
  • SLAPPNA AV. Att duktiga simmare får crawl att se lätt ut, beror i hög grad på att de slappnar av i stora delar av kroppen

  • HELA BENET. Bensparken ska börja ända uppe från höfterna och inte bara från knäna. Dessutom ska fotlederna vara avslappnade så att fötterna kan jobba optimalt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: