Hoppa i böljan den blå
Hoppa i böljan den blå© Foto: iStock

Fem tips för att komma i gång med simning i öppet vatten

Simning i öppet vatten är både effektiv motion och en härlig naturupplevelse. Det finns dock fem saker du bör känna till innan du ge dig ut på en simtur.

24 juni 2022 av Redaktionen

Förknippar du simning med klorvatten och en bassäng med ändlösa rader av mosaikstenar på botten? Då väntar många häftiga upplevelser på dig ute på öppet vatten.

Där kan du se djur och växter på botten medan du glider förbi på ytan, samtidigt som strömmarna, vågorna och temperaturen gör varje simtur unik. Här är fem tips som ger dig en bra start.

Har du koll på vad en Ironman är? Vi ger dig alla svaren i denna artikel. 

1. Använd våtdräkt

Du måste inte använda våtdräkt, men om du är nybörjare är det ändå bra att ha en. Våtdräkten gör att du inte fryser lika lätt, och simmar du i saltvatten så håller den dig flytande så att du endast behöver tänka på att röra dig framåt. En billig neoprendräkt funkar utmärkt tills du vet om den är något för dig. Se till att den sitter tajt på kroppen, och att partiet kring axlarna är lite tunnare.

2. Gör dig synlig

Till skillnad från i en pool är det betydligt fler som håller till ute på öppet vatten. Och roddbåtar, kajaker och windsurfare kan ha svårt att se om det dyker upp en simmare bakom en våg. Ta därför på dig en färgglad badmössa och skaffa även en simboj. Den är ett slags uppblåsbart flythjälpmedel som du drar efter dig, så att du blir lättare att upptäcka.

3. Orientera dig

Det är lätt att simma rakt fram i en simhall, eftersom det bara är att följa mönstret på botten. Så är det inte på öppet vatten. Där tvingas man ofta titta upp för att se om man är på rätt väg, eftersom strömmar, vågor och vind kan föra en i en annan riktning. Välj ut en punkt i horisonten som du siktar mot, och titta upp för var tionde armtag så att du håller linjen. Vid crawlsim gör du på så sätt att du – när din ena hand träffar vattenytan – trycker till extra hårt, medan du under samma rörelse tittar upp och framåt. Det gör att du kommer upp lite och kan se bättre.

4. Simma säkert

Förutom att det är viktigt att synas bör du också följa dessa säkerhetsråd:

A) Simma aldrig ensam. Ha en kompis med dig så att ni kan hålla koll på och hjälpa varandra om det uppstår problem. 20 meter in till land kanske inte verkar mycket, men kan vara långt att simma om man får kramp..

B) Ta del av väderprognosen innan du ger dig ut. Det är inga problem att simma i regn, men om det väntas bli storm eller åska ska du hålla dig hemma.

C) Kolla strömmarna. Det är skönt att simma medströms, men motströms är betydligt jobbigare. Se därför till att du har ork kvar att ta dig hem igen.

5. Vänj dig vid det

Förbered dig på att det är något helt annat att simma i öppet vatten. Botten är mjuk, det finns växter och sjögräs som kan nudda dina fötter, och det simmar runt fiskar och på vissa ställen även maneter. Det kan pirra lite i magen när man plötsligt är ute på 10 meters djup, eller då man inte kan se botten längre. Och det är helt naturligt om du tycker att det känns lite läskigt. Men ge inte upp! Du vänjer dig vid det, och då blir upplevelsen av att simma i öppet vatten ännu bättre.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: