© istock

Sex tips på en bra uppvärmning

Se här hur du ska värma upp för att få ut så mycket som möjligt av din träning.

3 mars 2019
  1. Börja värma upp i ett lugnt tempo. Intensiteten ska öka gradvis, så att cirkulationssystemet hinner anpassa sig till det ökade syrebehovet, och musklerna och senorna blir mjuka och smidiga.

  2. Värm upp de stora muskelgrupperna först. På så sätt får du bättre fart på cirkulationssystemet och kroppen blir fortare varm. Ben-, rygg- och magmusklerna värms t.ex. upp före axelmusklerna.

  3. Gör en gradvis övergång från den allmänna uppvärmningen (joggning och lätta hopp) till den specifika uppvärmningen, som främst riktar sig mot de muskelgrupper som du använder i din idrott. När det gäller simning, handboll och racketsporter så innebär det t.ex. axelmusklerna. Om du spelar fotboll bör du tänka mer på att värma upp ben- och höftmusklerna.

  4. Förbered kroppen på det rörelsemönster som din träning kräver. Kopiera t.ex. dribblingar, kroppsfinter, inlägg, skott på mål eller snabba riktningsförändringar. I samband med övningarna bör du också öka tempot. Därför kan stegringslopp och fartlek också ingå. Använd fantasin och föreställ dig de situationer du behöver förbereda kroppen på.

  5. Om din idrottsgren kräver att du är mycket smidig, så bör du lägga in några stretchövningar som en del av din uppvärmning.

  6. Tänk på att effekten av uppvärmningen inte räcker särskilt länge. Därför bör det helst inte gå mer än 5-10 minuter från det att uppvärmningen är slut, tills du kör i gång med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: