Semestra aktivt vid Medelhavet

Yoga i öknen och löpträna bland civilisationens ruiner. Varför välja mellan träning och kultur, när du kan få båda på en gång. Välkommen till Israel.

16 april 2018

Tidig vår i Israel innebär behaglig värme, blomstrande miljöer och en träningsvärk du sent ska glömma. Just det sistnämnda är förstås självvalt, men om du är det minsta intresserad av fysiskt aktivitet och har valt att förlägga semestern i detta historiska landskap, så kommer musklerna att få jobba: vare sig det handlar om cykling, löpning, vandring eller någon av alla de andra sporter som utövas i stor skala av de omvittnat sporttokiga israelerna. 

– Det stora utbudet av aktiviteter liksom ett fördelaktigt klimat gör att allt fler söker sig till Israel, konstaterar Göran Nilervall som arbetar vid israeliska turistbyrån i Stockholm. Oavsett om det handlar om professionell försäsongsträning eller lustfylld vardagsmotion finns det något för alla: Maratonlopp på Jerusalems gator, yogapass mitt i öknen eller den 110 mil långa vandringsleden som går från bergen i norr till Eliats stränder i söder.


SAMLING I ÖKNEN 

Drygt en och en halv timme söder om Ben Gurion Airport, med Negevöknen som fond, samsas kameler med cyklister om vägen som leder vidare till Röda havet – och det är hit aktiva israeler tar sig på helger och semestrar för att praktisera sina sporter. Föredömliga vägar, väl uppmärkta vandringsleder och spännande miljöer lockar också utövare från hela landet – och antalet tävlingar, för så väl proffs som amatörer, ökar för varje år som går. Att du dessutom kan göra små avstickare till gästvänliga vingårdar eller kombinera motionspasset med världsarvsturistande gör såklart träningsvärken ännu lite lättare att hantera och bland favoriterna i öknen räknas bland annat nationalparken Shivta med byggnader från den bysantiska perioden, The Red Canyon med sina spektakulära irrgångar och floden Zin som bjuder på så väl kalla källor som ett rikt djurliv.


CYKLINGEN VÄXER

Liksom i Sverige är fotbollen, tätt följd av basketen, den största idrotten i landet, men på senare år har även cyklingen fått ett stort genomslag i landet, vilket märks inte minst i stadsmiljön: allt fler tar cykeln till och från jobbet och regeringen arbetar aktivt för att bygga ut vägnätet för att på sikt bli ett Amsterdam 2.0. Att dessutom Giro d’Italia för första gången i dess hundraåriga historia ska starta i Jerusalem talar för intresse utöver det vanliga, och även om du inte får delta är det minst lika roligt att beskåda denna jättehändelse – som beräknas följas av en biljon tittare världen över. 

HÄNG PÅ EN ARRANGÖR

I spåren av det växande idrottsintresset anordnas det numer såväl gruppresor som enskilda turer med fokus på de olika sporterna. Arrangörerna är passionerade och kunniga och exempelvis cyklar med tillhörande utrustning finns att hyra på plats. Boende varierar mellan storstad och landsbygd där bland annat möjligheten (ta den!) att bo på Kibbutz erbjuds. Priserna går från lågt till högt, liksom nivåerna på innehållet.


MISSA INTE DET UPPENBARA

Det mångfacetterade Israel låter sig knappast beskrivas med ett fåtal meningar och kräver så väl tid som kunskap för att komma till sin rätt, men om du har möjlighet att besöka landet bör du för allt i världen inte missa de båda städerna Tel Aviv och Jerusalem. Maten, kulturen och, förstås, människorna som lever, där är liksom landet i sig unika. Och du, ett dopp i Döda havet, det är förstås ett måste.


RESA HIT

Flyg: Norwegian flyger tre gånger i veckan från Arlanda och Köpenhamn. Pris från 2700 kronor per person.

Visum: Nordiska medborgare behöver inget visum. Passet behöver vara giltigt sex månader efter hemresa.

Boende: Det finns alla typer av boendemöjligheter och pris varierar beroende på standard. Hostel kostar från 200 kornor per natt medan ett fyrstjärnigt botiquehotell kostar från 1 500 kronor per natt.

Valuta: Shekel

Att ha i åtanke: Taxi tar inte kreditkort utan endast kontanter. Alla pratar engelska. Kommunikationsmöjligheterna är bra.


AKTIVITETER FÖR...


...LÖPAREN

The bibel marathonKänns historiens vingslag när du springer i Bibelns fotspår. Välj sträcka - finns både hel- och halvmara, en mil och fem kilometer. 29 september 2018
 Läs mer: biblemarathon.co.il

Desert marathon Spännande och utmanande lopp
i fascinerande ökenlandskap. Välj sträcka - finns både hel- och halvmara, en mil och fem kilometer. 30 november 2018
 Läs mer: desertrun.co.il

Sea of Galilee marathon Löp längs Galileiska sjön med fantastiska vyer som din följeslagare. Välj sträckans både hel- och halvmara, en mil och fem kilometer. 4 januari 2019
 Läs mer: tiberiasmarathon.com

Tel Aviv marathon Israels största internationella idrottsevent och en unik möjlighet att tillsammans med tusentals löpare springa i hjärtat av Tel Aviv. Välj sträckans både hel- och halvmara, en mil och fem kilometer.
 22 februari 2019 
Läs mer: tlvmarathon.co.il

Jerusalem marathon Sugen på att ta löpsteg I den 3000 år gamla och mytomspunna staden Jerusalem? Välj sträcka
 – finns både hel- och halvmara,
 en mil, fem kilometer samt som familjelopp på 1,7 kilometer.
 4 mars 2019 
Läs mer: jerusalem-marathon.com


...SIMMAREN

Sea of Galilee crossing

Det största simevenemanget i Israel som hölls för första gången för 64 år sedan.
Lockar mest amatörer och du har möjlighet att välja sträcka, antingen 1,5 eller 3,5 kilometer.
 15 september 2018
 Läs mer: www.goactiveisrael.com


...CYKLISTEN

Epic Israel 

Moutainbikelopp för både elit- och amatörcyklisten. Över 500 cyklister väntas till detta tredagarslopp genom bibliska landskap och mäktiga landskap. 4-6 oktober 2018
 Läs mer: www.epicisrael.org.il 


...YOGAUTÖVAREN

Yoga arava

Starta helgen med 108 solhälsningar vid solnedgången. Fortsätt sedan med klasser ledda av både internationella och Israels bästa lärare. 1-3 november 2018
 Läs mer: www.yogaarava.co.il 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Kommer du att göra något speciellt för att trimma din kropp till sommaren?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig