Mandlig løber i bar overkrop, Bjergvej, Total

Så undviker du att få värmeslag

Äntligen är det dags för varma och sköna sommardagar i solen härhemma eller på semestern på sydligare breddgrader. Sommarvärmen kan dock innebära att det blir svårt, tufft och t.o.m lite riskabelt att träna. Läs vidare så får du se vad värmen kan göra med kroppen och hur du ska kunna träna även när dagarna är stekheta.

18 april 2019 av Jacob Teilmann

Svetten är kroppens kylsystem

Solen skiner från en klarblå himmel och temperaturen har nått upp till 30-gradersstrecket. Visst är det härligt med sommar – men det får inte vara för varmt när man ska träna. Forskning har visat att prestationen i löparskorna försämras med upp till 15 procent när temperaturen når 25 grader. 

På grund av vindavkylningen påverkas man mindre på cykeln, men också då har värmen en negativ påverkan. Inte nog med att det inte går att prestera maximalt i hög värme – det är obehagligt också. Obehag och tunga ben är något av det man kan råka ut för när man tränar i hetta. Därför bör man anpassa sig efter värmen och följa råden här nedan.

När du tränar i värme stiger temperaturen i kroppen – den så kallade kroppstemperaturen. Blir den allt för hög försämras prestationsförmågan och du tvingas till slut ge upp. Kroppen har dock en rad metoder att ta till för att undvika det. En metod är att svettas. När svetten förångas via huden kyler den blodet som därefter transporteras tillbaka till kroppskärnan och kyler den. Det är alltså inte svettdropparna som kyler; det beror istället på svetten som förångas på huden.

Vänj dig vid värmen 

Tillvänjning 
Ju bättre form du är i, desto bättre är du på att motstå värme. Du blir också bättre på att tåla värme ju längre tid du tillbringat i varma omgivningar. Börja därför lugnt och låt det ta den tid som krävs för att du ska vänja dig vid värmen. Det finns stora individuella skillnader för hur bra människor klarar av att arbeta i värme. Lyssnar du på kroppen märker du dock snart hur hög intensitet du klarar av att hålla när det är varmt.  

Nedkylning
Siktar du på att göra en optimal uthållighetsprestation i varma förhållanden – t.ex. en tävling – så kan du prova att kyla ned dig istället för att värma upp. Studier har visat att människor som varit nedkylda före träning i värme kan hålla på under längre tid. Du kan kyla ned dig genom att sätta dig i kallt vatten eller ta en kall dusch. Det är dock bara relevant om det är över 30 grader när du ska träna. 

Vätskebalansen 
Vätska är helt avgörande för att du ska undvika uttorkning i värmen, både under och mellan träningspassen. Drick cirka en liter vätska i timmen när du tränar och drick vätska som är så kall som möjligt.

Klädsel  
Ju mindre av kroppen som är täckt med kläder, desto lättare är det för huden att avge överskottsvärmen när svetten förångas. Använd ljusa, svettransporterande kläder om du inte har bar mage. 

Träna i intervaller 
Dela upp träningsrundan i intervaller. Är du ute på en löprunda så ta paus i skuggan en gång i kvarten. Du bör vila i 5–10 minuter för att kroppstemperaturen ska hinna gå ner. Träningsmässigt ger 3 x 15 minuters löpning i stort sett lika mycket som 45 minuters löpning utan avbrott. 

Tidspunkter 
Dagstemperaturen är som högst från klockan 11 till klockan 15. Tänk därför på när under dagen du tränar. Träna helst tidigt på morgonen när solen inte hunnit gå upp samtidigt som din kroppstemperatur är låg. Det gör att du kan klara av värmen bättre. Alternativt kan du springa sent på kvällen när temperaturen har fallit till en rimlig nivå. 

Huvudskydd 
En keps eller någon annan huvudbonad skyddar mot solen, men eftersom man avger mycket värme via huvudet. |

Kom ihåg vätskan

Uttorkning är ett allvarligt tillstånd som uppstår när det inte finns nog med vätska i kroppen. Blir man uttorkad försämras kroppens förmåga att reglera temperaturen, vilket i värsta fall kan leda till döden. Det är dock lätt att förebygga. När man tränar under en varm sommardag bör man dricka vätska motsvarande cirka ¾ av den svettförlust man får under träningsrundan. Genom att väga sig före och efter träningspasset kan man ta reda på hur mycket vätska man förlorar. Går man ned två kilo under träningsrundan bör man se till att dricka 1,5 liter under nästa träning. Är urinen mörkgul är det också ett tecken på vätskebrist. Om man alltid ser till att dricka en liter i timmen när man tränar i värme är man garderad. Blanda ev. i lite salt och socker i vattnet –

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: