Så ska du stretcha

Stretchning bidrar till att du kan komma ut lättare i de positioner som krävs för att göra en viss rörelse. Men det saknar inte helt betydelse när och hur du ska stretcha.

1 maj 2019 av Dina Christiansen

Bindvävens smidighet kan påverkas av både statisk och dynamisk stretchning. Det finns såväl fördelar som nackdelar med all slags stretchning, lite beroende på hur och när du använder den.

Statisk stretchning

Statisk stretchning är den vanligaste formen av stretchning som kan pågå i 15 sekunder upp till flera minuter. Statisk stretchning är avslappnande och avstressande och funkar därför bra för att varva ner efter hårda träningspass. Den kan dock inte lindra träningsvärk även om många tycks tro det.

Statisk stretchning är inte optimal att använda som uppvärmning, eftersom stretchrörelser som varar i mer än 45 sekunder har en hämmande effekt på styrka och explosivitet. Däremot är statisk stretchning ett suveränt verktyg för att förbättra smidigheten rent allmänt om man ser till att stretcha ofta.

Dynamisk stretchning

Dynamisk stretchning görs i form av en rörelse som gör att man kommer ut i ytterställning. Den är perfekt att använda inför ett träningspass eftersom nervsystemet aktiveras, kroppstemperaturen ökar och rörelserna kan göras idrottsspecifika. Det är därför bra att göra dynamiska stretchövningar som liknar de man ska utföra under själva träningspasset.

Det krävs en bra kroppsuppfattning och om du är nybörjare kan det vara bra att börja med statisk stretchning. Dynamisk stretchning passar bra till uppvärmning, men gör däremot inte att man blir mer avslappnad och avstressad som statisk stretchning gör. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: