Så reagerar kroppen i värmen

När man tränar i varma förhållanden tvingas kroppen kämpa hårt för att reglera kroppstemperaturen. Det här är vad som händer:

29 april 2010

Hjärnan

Hjärnan producerar hela tiden värme, och precis som musklerna gör hjärnan sig av med värmen via blodet. Blodet för tillbaka värmen till kroppskärnan och därifrån vidare ut till huden där det kyls av. Hjärnan får också blod från kroppskärnan (bålen), och om kroppskärnan blir för varm kommer blodet att bli varmare och varmare och till slut blir hjärnan överhettad. Centrala nervsystemets förmåga att aktivera musklerna minskar därmed och till slut tvingas du stanna. Vill det sig illa strejkar hjärnan helt. Det drabbade t.ex. den schweiziska maratonlöparen Gabriella Andersen, som stapplade in i mål vid OS 1984.

Kroppskärnan

Kroppstemperaturen är ett uttryck för den temperatur du har i kroppen. Det är den man kan mäta med en gammal hederlig termometer. Det är avgörande för både prestationen och välbefinnandet att kroppstemperaturen inte blir för hög. Under normala väderförhållanden kan man träna med en kroppstemperatur på 38 grader. Tränar man när det är varmt är det svårare för kroppen att göra sig av med den överskottsvärme som musklerna producerar. Kroppstemperaturen kan då stiga till över 38 grader. De flesta klarar inte av att fortsätta arbeta om kroppstemperaturen överstiger 40 grader. Fortsätter man ändå kan man drabbas av värmeslag.

Huden

För att inte kroppskärnan ska bli överhettad måste kroppen göra sig av med överskottsvärmen. Det sker genom att värmen förs från kroppskärnan via blodet ut till huden. Här avges värmen till omgivningen för att kroppstemperaturen ska hållas jämn. Kroppsvärmen avges t.ex. genom att man svettas. Ju varmare det är och ju hårdare du arbetar, desto mer blod behöver huden för att göra sig av med värmen och för att hålla en jämn kroppstemperatur. Under normala temperaturförhållanden behöver huden 1–2 liter blod per minut för att avge värme när man tränar. Är det riktigt varmt kan det behövas fyra liter blod till avkylningen. Det innebär att musklerna får mindre blod, cikulationssystemet blir överbelastat, pulsen stiger och det blir svårare att träna hårt.

Musklerna

När man sitter i vilstolen är kroppstemperaturen 37 grader. Ger du dig ut och springer en runda börjar musklerna att producera cirka 20 gånger så mycket värme per minut jämfört med när du vilar dig. Endast en liten del av värmen transporteras direkt från musklerna ut till huden. Det mesta av värmen förs tillbaka från musklerna till kroppskärnan via blodet. Därmed har musklerna börjat värma upp kroppstemperaturen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är svårast med att ”leva sunt”?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig