Så använder du superset

Superset är bra för att öka muskelmassan, få upp pulsen och träna tidseffektivt. Här är tre olika sätt som du kan använda det på i din träning.

24 maj 2018 av Dina Christiansen

Vad är superset?

När du gör superset så kör du två olika övningar direkt efter varandra utan att vila. Det innebär att det första setet består av två övningar, därefter tar du en kort paus innan du upprepar samma övningar igen. Det är bra för att öka muskelmassan, få upp pulsen och träna mer tidseffektivt. Du sparar nämligen en hel del tid när du inte tar någon paus mellan dina övningar. Metoden kan användas på tre olika sätt.

Compound supersæt

Här gör du två olika övningar med samma muskelgrupp. Compound superset är kanske den jobbigaste av de tre varianterna eftersom den är extremt utröttande för musklerna. Dock är den bra att använda om du vill ha större muskler. Exempel på compound superset (SS):

  • Pullups SS lat pulldown
  • Bänkpress SS pushups 
  • Squat SS benpress

Pre-exhaust och post-exhaust superset

Vid pre-exhaust superset gör du en isolerad övning följt av en s.k. compound-övning. En compound-övning aktiverar flera muskelgrupper samtidigt, t.ex. knäböj som tränar både framlår, baklår och rumpa. Du kan också välja att göra post-exhaust superset, som är motsatsen till pre-exhaust superset. Du byter alltså ordningsföljd på övningarna. Exempel på pre-exhaust superset (SS):

  • Biceps curls SS reverse grip lat pulldown
  • Triceps extension SS armhävningar
  • Leg extension SS squat

Antagonist superset

Här gör du två övningar med motsatta muskelgrupper. Antagonist träning är bra för att den ger balans i din träning. Exempel på antagonist superset (SS):

  • Biceps curls SS triceps extension
  • Bænkpres SS seated rows
  • Leg extension SS legcurl 

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig