löpare kontrollerar pulsen

Varför är min puls så hög?

Jag sprang ett 5-km-lopp med en genomsnittspuls på 184 – motsvarande 90 procent av min maxpuls (som är 204). Men varje kilometer gick bara på 5,5 minuter. Vad är fel?

30 september 2022 av Redaktionen

Det är inget konstigt eller oroväckande med att din puls var så hög, även om du själv tyckte att ditt löptempo inte imponerade. Det finns inget generellt samband mellan löptempo och antalet pulsslag. En löpares puls beror alltid på vilken form han är i.

Läs mer om löpning här.

Är formen relativt dålig stiger pulsen mer än vanligt, trots att det inte går särskilt snabbt. Men även när du är i bättre form, behöver det inte vara något konstigt med att springa ett femkilometerslopp med en puls på 90 procent. Det kommer de flesta upp i när de pressar sig. Din känsla av att pulsen snabbt stiger till över 80 procent av maxpulsen är inte heller förvånande.

Läs också: VO2 max: Så blir du mindre andfådd

Använd Karvonens formel

De flesta motionslöpare kommer att ha svårt att få ned pulsen mycket mer, utan att börja smålunka. Kolla också din pulsuträkning. Använd Karvonens formel om du vill ha ett funktionellt pulsvärde att referera till.

Karvonens formel

Aktiv Träning använder Karvonens formel, där man också räknar in vilopulsen. Ett pulsvärde på 90 procent efter Karvonens formel innebär därför en något högre intensitet, än om du räknar på 90 procent av maxpulsen.

Karvonens formel: (maxpuls - vilopuls) x belastning i procent + vilopuls = träningspulsen.

Om vilopulsen t.ex. är 50 och maxpulsen är 204, motsvarar 90 procent av din maximala prestationsförmåga 189 slag, eftersom (204 - 50) x 0,9 + 50 = 189 slag.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: