Ska nybörjare träna med högre puls?

Stämmer det verkligen att nybörjare (som brukar ha en hög vilopuls) ska träna med högre puls än en van idrottare? Missförstår jag Karvonens formel?

Till pulsträning passar Karvonens formel utmärkt eftersom den tar hänsyn till att vilopulsen sjunker allt eftersom man kommer i bättre form.

Men som du själv är inne på är det lätt att tolka formeln som att nybörjare ska träna mycket hårdare än de som är bättre tränade. Men det ska de självklart inte.

Saken är den att vilopulsen inte är den enda faktor som avgör hur hårt man ska träna. Den procentuella belastningen förändras också eftersom den påverkas av om man är nybörjare, en erfaren motionär eller om man tillhör den yppersta eliten.

En otränad person bör t.ex. ligga på 60 procent av sin maxpuls för att träna uthålligheten, medan en mer vältränad person bör ligga på ca 75 procents belastning för att träna uthålligheten optimalt. Tabellen här nedan visar skillnaderna.

Pulsparadox i Karvonens formel

Exempel: en man med en maxpuls på 180 och en vilopuls på 50 kommer att förbättra sin uthållighet om han tränar på 70–80 procent av sin maximala förmåga:

(180 - 50) x 0,70 + 50 = 141 (180 - 50) x 0,80 + 50 = 154

Men om han är i dålig form och hans vilopuls är 80, så bör han faktiskt träna med en puls på 150–160!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: