Pulsträning: Träna effektivare med en pulsklocka

Pulsträning kan hjälpa dig att prestera bättre, oavsett om du är en erfaren tävlingsidrottare eller en energisk motionär. Här är fyra bra anledningar till att träna med pulskocka.

7 maj 2014 av Torbjørn Sindballe

Pulsklockan har hamnat lite i skymundan av alla nya sportiga elektronikprylar som dykt upp på senare år. Men det finns många bra anledningar till att ta fram det igen. Den direkta återkopplingen från hjärtat ger dig en rad fördelar för din träning:

1. Träna effektivt

Pulsklockan ger dig ett direkt kvitto på vad som händer i kroppen när du tränar. Klockan hjälper dig att hålla reda på hur hårt du måste ta i för att t.ex. träna uthålligheten eller konditionen. Med hjälp av ett enkelt maxpulstest eller ett mer avancerat fysiologiskt test, kan du fastställa dina träningszoner.

Zonerna beskriver hur hög puls du bör ha för att träna konditionen optimalt, eller hur låg pulsen bör vara för att uthålligheten på långa distanser ska tränas. Träningszonerna ger dig också ett hum om var din mjölksyratröskel ligger, och därmed vilken puls du bör ha för att du inte ska bli stum i benen under tempopassen.

2. Disponera krafterna

Om du använder pulsklockan när du tävlar får du en känsla av vilken puls du klarar av att hålla under t.ex. ett 5 km-lopp, ett maraton, ett tempolopp på cykel eller en halv ironman. Det är bra att veta när man tränar eftersom det gör att träningstempot kan anpassas till tävlingstempot.

Man blir som bekant bra på det man tränar, och inför tävlingar är detta en stor fördel. Om man känner till sin tävlingspuls på olika distanser kan man också disponera krafterna bättre i loppen. Om du tidigare har uppmätt att pulsen ligger på 165 slag per minut i genomsnitt under t.ex. ett millopp, så kan du använda detta värde som en riktlinje i kommande tävlingar. I synnerhet i början av ett lopp har många en tendens att springa för snabbt, och det kan pulsklockan visa direkt om du gör.

3. Se om kroppen är frisk

Om du vet vilken puls du brukar ha i vanliga fall, så kan du använda den för att se hur bra du har återhämtat dig – och hur kroppen mår. Kanske upplever du att pulsen är trögare än normalt att få upp och att du inte riktigt mäktar med att få upp den till en normal nivå trots att du pressar dig. Det kan vara ett tecken på att kroppen är trött och behöver vila. Om du är på väg att bli sjuk så kommer pulsen att vara högre än normalt även då du vilar.

4. Följ din formkurva

Om du jämför pulsen med den hastighet du löper med, eller det antal watt som du trampar på spinningcykeln, så kommer du att få en bra överblick på din formutveckling. När du klarar av att hålla ett högre tempo med samma puls så innebär det att din form har blivit bättre. Du får alltså ett kvitto på att din träning lönar sig.

Om du vänjer dig att springa en viss distans (t.ex. tre kilometer) i ett visst tempo och håller koll på genomsnittspulsen under tiden, så får du också ett bra kvitto på om du tränar rätt. Om pulsen är lägre trots att hastigheten är densamma, så innebär det att formen är på uppåtgående.

Pulsträning för nybörjare

Logga in och ladda ned en komplett nybörjarguide till pulsträning

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig