Hjälp, pulsträningen fungerar inte!

Jag har svårt att träna efter de pulsvärden som ni har på er webbsida. Jag måste nästan promenera för hålla mig under 75 procent av min maxpuls. Är det ett tecken på dålig form? Vid 85 procent av min maxpuls känns det däremot bra att springa, och jag kan även löpa 5–10 minuter på 90 procent av min maxpuls.

Det kan finnas flera orsaker till ditt problem. Testet som du använde för att bestämma maxpulsen kan vara en av felkällorna. Om du inte pressade dig själv till det yttersta kommer du att träna med för låga pulszoner, då det känns alldeles för lätt att träna. Försök att göra om testet en dag när du känner dig frisk, utvilad och motiverad.

Även om det första maxtestet är korrekt är det inte ovanligt att pulsen hos relativt otränade motionärer stiger mycket snabbt. Orsaken är, som du själv är inne på, att formen inte är på topp. I takt med att hjärtat blir starkare och blodmängden i kroppen ökar, transporteras det mer syre för varje hjärtslag, och det blir lättare att hålla pulsen nere.

Att det känns bra att löpa på 75 procent av max, och att det även känns överkomligt att löpa på 90 procent av max är ingen katastrof. Det går bevisligen att träna utanför zonen ibland, och man får acceptera att några löppass går i promenadtempo. Även om din maxhastighet inte är så hög just nu, kommer den att bli det med tiden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: