Værktøjskasse, sportsudstyr, mad, fisk, gulerod, cykelsko, tennisketcher, vandflaske
Kost eller motion Läs om vilka verktyg du behöver för att t.ex. förebygga diabetes, få mer energi och hålla hjärnan skärpt.

Nå ditt mål: Kost eller motion?

Är ditt mål att gå ned i vikt eller vill du bara ha mer ork och energi? Se om kost eller motion är verktyget som kan hjälpa dig att nå ditt mål.

11 mål som du kan uppnå genom antingen kost eller motion.

DITT MÅL: Viktnedgång

Ditt verktyg: Kost

Gör så här: Om du äter nyttigt och fettsnålt så blir resultatet en viktminskning som på kort sikt blir 2–3 gånger större jämfört med om du följer ett träningsprogram. För de allra flesta är det dessutom lättare att ta bort 500 kalorier från den dagliga kosten, än att gå till gymmet och förbränna lika många kalorier.

Om du tränar hårt och ofta, så finns det också en risk att du äter mer eftersom man blir hungrig av att motionera. För att lyckas gå ned i vikt och behålla vikten på lång sikt så gäller det att kombinera rätt kost med regelbunden motion.

Starka muskler är bra för hela kroppen och sätter fart på viloämnesomsättningen. Dessutom motverkar träning stress, som annars kan leda till att du äter för mycket.

DITT MÅL: Skärpt hjärna

Ditt verktyg: Motion

Gör så här: När musklerna tränas bildas ett ämne som förkortas BDNF, som har en stark påverkan på hippocampus – hjärnans minnescentrum. Dels gör BDNF att hjärncellerna delar sig, dels bildar hjärncellerna nya förbindelser med varandra. Därmed skapas nya cirkulationssystem i hjärnan.

En studie visar t.ex. att storleken på hippocampus hos försökspersonerna ökade med 16 procent efter tre månaders motionslöpning. Omvänt vet man också att endast några få veckors inaktivitet kan vara tillräckligt för att man ska få koncentrationssvårigheter och minnesproblem.

DITT MÅL: Bättre ork

Ditt verktyg: Motion

Gör så här: Ditt humör och din energinivå påverkas i hög grad av motion. När du tränar så utsöndras massor av hormoner i musklerna, som transporteras upp till hjärnan. Det gör i sin tur att du blir piggare. Än så länge vet man inte exakt hur hjärnan påverkas av dessa ”muskelhormoner”, men bortsett från att man blir på bättre humör, så blir man inte heller trött lika snabbt.

Dessutom gör motion att hjärnan utsöndrar signalämnen, till exempel endorfiner, som ger en känsla av välbefinnande. Du sover också bättre efter ett träningspass. Totalt sett innebär alla dessa effekter att ett besök på gymmet är ett bra sätt att motverka både trötthet och nedstämdhet.

Logga in och ta del av de övriga åtta målen, som du kan uppnå genom antingen kost eller motion

De åtta målen er:

  • Håll dig frisk

  • Platt mage

  • Få ett starkt hjärta

  • Undvik diabetes

  • Undvik stress

  • Lägre blodtryck

  • Undvik cancer

  • Bättre sömn

Ta del av våra råd på nästa sida.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: