Markus Stöckl i Atacamaöknen
© Red Bull Content Pool

VIDEO: Körde mountainbike i 167 km/h utför ett berg

42-årige Markus Stöckl satte nyligen världsrekord för snabbaste utförsåk på en serietillverkad mountainbike. Se videon där han kör med blixtens hastighet utför ett berg med grusunderlag!

8 maj 2017 av Redaktionen

På rekordjakt i Chiles öken

I Atacamaöknen satte den österrikiske våghalsen Markus Stöckl nytt världsrekord på 167 km/h för snabbaste utförsåk på en serietillverkad mountainbike. 

42-årige Markus Stöckl har ägnat de senaste 20 åren åt att sätta hastighetsrekord på mountainbike, och helt nyligen var han ute efter att slå sitt eget rekord från 2011 när det gäller högsta hastighet på en serietillverkad mountainbike utför ett berg med grusunderlag.

Rekordförsöket krävde två års förberedelser, sex medhjälpare och en expedition långt ut i Atacamaöknen i Chile till ett lämpligt berg. Toppen på det ej namngivna berget låg på 3 971 meters höjd, bergssidan hade en jämn och fin 45-graderslutning och vindförhållandena var perfekta.

Stöckl behövde göra åtta teståk utför berget innan han hittade den perfekta linjen för rekordförsöket. 

Från toppen tog det Markus Stöckl 11 sekunder och 650 meter, innan han uppnådde max­hastigheten på 167,6 km/h. Hans gamla rekord låg på 164 km/h.

Dräkten, hjälmen och sittställningen på cykeln optimerades under vindtunnelförsök. Men Stöckl satte rekordet på en vanlig serietillverkad mtb utan specialbyggda komponenter.

Under den åtsittande aerodräkten bar Stöckl en typ av kroppsairbag, som förhoppningsvis skulle ge ett visst skydd om han skulle köra omkull.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: