Så tränar du din MTB-teknik på 10 minuter

Du behöver inte öda en massa tid på att träna teknik på mountainbiken. 10 minuter är allt som behövs!

1 mars 2019 av Martin Kreutzer

En bra teknik öppnar för nya upplevelser i mtb-spåret. Med tiden kommer du att kunna köra på sträckor där du hittills har klivit av cykeln eller där du har valt en annan väg. Det är dock svårt att träna tekniken effektivt bara genom att köra runt i skogen. Vill du utvecklas är det bättre att avsätta tid till att göra specifika övningar.


Så tränar du din mtb-teknik på 10 minuter

Möjligheterna är oändliga. Du kan t.ex. köra i ett skogsparti som är så svårframkomligt att det är näst intill omöjligt att cykla där. Jobba dig gradvis framåt och repetera gärna de banpartier som du upplever som svåra, men som du ändå kan hitta en väg igenom.

Alternativt kan du bestämma dig för ett tema för teknikträningen, där du upprepar en övning 5–10 gånger i rad tills du bemästrar den. Det kan t.ex. handla om att träna kurvtagning i hög fart eller utförskörning i branter osv.

Förlägg tyngdpunkten långt bak när du kör nedför mycket branta partier – men behåll ändå bra tryck och kontroll på framhjulet.

Tänk på att hålla nere tempot och intensiteten. Är du löpare kan du gärna stå upp på pedalerna. Då tränar du löpmusklerna mer.

Vem uppfann mountainbiken och vilken typ av mountainbike är bäst? Få svar på de mest googlade frågorna om mountainbikar här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: