Man och kvinna på mountainbike
© iStock

Så får du ut mest av din mountainbikerunda

Det är viktigt att ha koll på tekniken om man vill ha ut maximalt av mountainbiketräningen. Vi har valt ut 3 bra tips som optimerar effekten av din mountainbikerunda.

18 januari 2019 av Niels Christian Thalund

Att cykla mountainbike på slingriga singletracks och i branta upp- och nedförsbackar i skogen, ger supereffektiv träning där tempo, action och adrenalinkickar är oumbärliga inslag. Häng med på en snabb körlektion för mtb-noviser – och alla andra som behöver finputsa körtekniken. 


1. Greppa styret lätt 

Det kan vara lockande att greppa krampaktigt i styret när farten ökar. Men det kommer garanterat göra att du får ont i nacken och axlarna. Ett lätt grepp om styret, men med fingrarna formade till ett ”O”, kommer att ge dig full kontroll och bättre rörlighet utan risk för att ett plötsligt slag mot framhjulet gör att du tappar styret. Kör även med böjda armar och utåtvinklade armbågar. De fungerar nämligen också som stötdämpare. Håll också ett finger eller två på bromshandtagen. 

2. För tillbaka rumpan i nedförsbackarna

Flytta rumpan långt bakåt när du närmar dig en nedförsbacke. Du får bättre kontroll över cykeln om tyngdpunkten flyttas bakåt – din mage ska vara rakt över sadeln. Därmed minskar du trycket på framhjulet, du riskerar inte att åka fram över styret och du kan bromsa mer med frambromsen. Även om framhjulet låser sig kan du hålla balansen eftersom rumpan hänger över bakhjulet. t t.ex. en sten eller trädstubbe i en skarp kurva.

3. Kör rakt över rötterna

För att undvika att framhjulet sli­rar på rötter, stenar och andra hinder på stigarna, så är det viktigt att du ser till att köra vinkelrätt över hindren med framhjulet. På så sätt håller hjulet kursen och rullar lättare framåt. Om underlaget är blött och slirigt, så är det ännu viktigare att ha en bra teknik. 

Hvem fant opp terrengsykkelen, og hvilken terrengsykkel er best? Få svar på de vanligste spørsmålene om terrengsykkelen her.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: