© Andreas Mikkel

Mountainbike

Allmänt om träningenDet vanligaste är att du cyklar i skogen på små stigar (spår) som har anlagts speciellt för sporten. Du kan även köra på grusvägar i skogen eller använda din mountainbike som träningsredskap på landsväg till och från skogen. Resultat av träningenPulsen kommer igång på allvar när du kör på ett spår i skogen. Den kuperade terrängen ger bra intervallträning. Samtidigt får du uthållighet, förbättrad teknik och styrketräning för många (ofta bortglömda) muskler. Nybörjarfaktor

31 mars 2011

Allmänt om träningen

Det vanligaste är att du cyklar i skogen på små stigar (spår) som har anlagts speciellt för sporten. Du kan även köra på grusvägar i skogen eller använda din mountainbike som träningsredskap på landsväg till och från skogen.

Resultat av träningen

Pulsen kommer igång på allvar när du kör på ett spår i skogen. Den kuperade terrängen ger bra intervallträning. Samtidigt får du uthållighet, förbättrad teknik och styrketräning för många (ofta bortglömda) muskler.

Nybörjarfaktor

Om du har vänner eller bekanta som kan berätta vilka stigar som finns i närheten, och som kan ge dig lite tekniska tips i början, har du en stor fördel jämfört med att trampa runt på måfå. Soloträning är lättare på landsvägscykeln.

Motivation

Du blir antingen rädd eller förälskad på studs. Förälskad i utmaningarna, adrenalinkicken, naturen, skogen, elementet av lek och teknik. Du kommer att åka på en del smällar i början, men det tar du nog med ett leende.

Social faktor

Man ser oftare en grupp med mountainbikecyklister i skogen än enstaka cyklister. Det finns ett klart socialt inslag före, under och efter tuffa skogsrundor. Man kör koncentrerat på stigarna och då hinner man inte småprata. Det gör man under vilan.

Klassiska fallgropar

Mountainbike är lika med lera på kroppen och cykeln. Den måste tvättas och smörjas, och de många delarna blir slitna med tiden och måste bytas. Så det är en hel del praktiskt arbete förknippat med sporten. Det bör du vara inställd på från början.

Kom igång

Du behöver en mountainbike som är anpassad för terrängkörning och som tål tuffa strapatser. Det går alltså inte att ge sig ut med vardagscykeln i skogen. Du behöver också en del utrustning, som vid landsvägscykling, och lite verktyg till sadelväskan.

Så mycket kostar det

Ur en ekonomisk synvinkel ligger det mycket nära landsvägscykling. Du behöver en bra cykel, vilket kostar från 8 000–10 000.kronor, och så behöver du utrustning. På sikt blir det även löpande utgifter för nya slangar, nya delar, nya däck m.m.

Säsongsbetonat

Till skillnad från landsvägscykling kan du mycket väl köra mountainbike året runt. På sommaren kan du riva upp damm från stigarna när du flyr från mygg och bromsar, under vintern kan du slira runt i snön och på våren och hösten kan du plaska omkring i leran.

Tidsåtgång

För de flesta är detta mer tidskrävande än en tur på landsvägen. Du måste nämligen ta dig till och från skogen. Antingen på cykeln eller med bil/kollektivtrafik. Själva träningen är dock tämligen intensiv, så efter 1–2 timmar är du rätt så slut.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: