Taktik i lera. Skona utrustningen om det är lerigt i spåren. Det gäller främst att hålla farten uppe och undvika att något går sönder.

Hur cyklar man snabbt i lera?

Jag brukar ha problem med att växla upp och ned när det är lerigt i mtbspåren. Kedjan brukar också fastna så att jag tappar fart. Vad ska jag göra?

23 september 2013 av Jannik Petersen

Lera

och problem med växlarna är tyvärr en vanlig kombination inom mountainbikesporten. När kedjan, dreven samt fram- och bakväxeln blir rejält indränkta i lera och smuts, så blir det självklart trögare att växla.

En lösning kan vara att undvika att köra på gränsen hela tiden – och i stället köra mer defensivt. Det handlar om att skona cykeln i stället för att hela tiden försöka få i rätt växel. Många väljer t.ex. att köra så mycket som möjligt på den stora framkransen, vilket innebär att risken för s.k. chainsuck (att kedjan kilar fast) blir mindre.

Var också lite taktisk och kör på lättare växlar i lättåkta partier, så att du sparar energi tills de tuffa backarna dyker upp – utan att du behöver gå ned på den lilla framkransen för att ta dig upp.

Var också försiktig med bromsarna som snabbt blir utslitna när det konstant är ”sandpapper” mellan bromsklotsar och bromsskivor. Låt t.ex. cykeln rulla fritt utför och sluta trampa tidigare inför kurvorna. Då behöver du inte bromsa.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: