© Istock

Finputsa din mtb-teknik

Det är både enkelt och roligt att träna sin teknik på mountainbiken – och på köpet kan du ut mer av din träning.

13 september 2010 av Thure Kjär och Niels Christian Thalund

Jobba med dina svagheter Om du t.ex. flyger uppför backarna men tappar fart när det går utför, ska du inrikta teknikträningen på att bli bättre på att cykla i utförsbackarna.

Träna tekniken regelbundet Se till att teknikträningen blir en fast del av mtb-körningen. Lägg in teknikträning under åtminstone var fjärde runda. På de passen ska du fokusera på tekniken i stället för på farten.

Var utvilad till teknikträningen Även om pulsen inte når rekordhöjder när man tekniktränar är det ändå viktigt att vara fräsch i huvud och ben eftersom träningen kräver bra koncentrations- och koordinationsförmåga.

Försök om och om igen Leta upp de svåra partierna på din träningsrunda och kör dem om och om igen. Fokusera på att cykla felfritt – inte på att cykla så snabbt som möjligt.

De 4 bästa tipsen

  • Titta framåt: Oavsett om det är lerigt eller kurvigt ska du titta 1–2 meter fram i spåret. Tittar du bara ned på framhjulet riskerar du att köra in i hindren.
  • Använd frambromsen: Frambromsen är din bästa vän när slingan är teknisk. Frambromsen reagerar snabbare och är bra för små justeringar när du ska bromsa in en aning. Bakbromsen är bra för utförskörning eller panikbromsning.
  • Håll tempot: Det är lätt att slösa krafter i onödan genom att gasa och bromsa för ofta. Försök istället att hålla ett jämnt tempo. Det är t.ex. bättre att hålla igen lite i kurvorna med en konstant fart än att bromsa in i kurvorna.
  • Vänj dig vid utrustningen: Det är en fördel om man vänjer sig vid cykeln och lär sig hur stort tryck som behövs för att bromsa och hur lätt det är att växla. Avsätt tid till att lära känna utrustningen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Följer du ett träningsprogram?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig