Är billiga mtb-cyklar något att ha?

Jag funderar på att köpa en mountainbike, men jag anser att 25 000 kronor är för dyrt för en cykel. Hur bra är en billigare mtb-cykel?

15 november 2010

Vi håller helt med dig om att 25 000 kronor är för mycket för en cykel för nybörjare. När man är ”grön” inom en idrott finns det ingen anledning att investera i för dyr utrustning som framför allt är tänkt att användas av tävlingsidrottare.

Stormarknadernas erbjudanden om att man kan få en mountainbike värd 2 000–4 000 kronor på köpet, kan man dock klara sig utan – det är cyklar som kanske är snygga, men som inte tål den behandling de utsätts för i tuff terräng. De går lätt sönder och fungerar så pass dåligt i riktigt tuff mtb-terräng att de förstör åkupplevelsen helt.

Ett rimligt pris för en nybörjarcykel ligger på 10 000 kr. Härunder kan du se när det kan löna sig att välja billiga delar och var på cykeln kvaliteten är viktig.

Hjul

Undvik de tyngsta och billigaste hjulen. Om hjulen är 100 g lättare så motsvarar det faktiskt en ett kilo lättare ram.

Växlar

Även billigare växlar fungerar riktigt bra, och så är de billigare att byta ut om t.ex. en kvist skulle ställa till med problem.

Stötdämpning

Undvik de billigaste framgafflarna med fjädring. Välj en lite dyrare modell som dämpar cykeln med hjälp av tryckluft. En hyfsat bra framgaffel kostar ca 2 000 kronor.

Vevparti

Välj ett billigt vevparti. Byt till en bättre modell när du har slitit ut det gamla

Ram

Välj en ram av aluminium och vänta med en dyr kolfiberram tills du ska tävla.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: