Man som kör mountainbike
Över stock och sten

10 saker du behöver veta om mountainbikar

Vem uppfann mountainbiken? Är det farligt att köra mtb? Vad betyder XC? Hur blir jag snabbare? Det är bara några av de frågor som många cykelintresserade googlar på när det gäller den populära cykeltypen med de breda däcken. Varför inte låta Aktiv Träning svara på frågorna?

11 november 2021 av Thure Kjær

De allra första terrängcyklarna var modifierade ”klunker-cyklar” som användes flitigt av tidningsbuden i USA på 1960-talet.

1. Vem upfann mountainbiken?

De mountainbikes som finns i dag är inget resultat av någon lång, fokuserad utvecklingsprocess som slutar med att ingenjörerna en morgon utbrister: ”Sådärja, här har vi en helt ny cykelmodell!” I stället är det resultatet av många års små justeringar och anpassningar av redan befintliga cyklar som gjorts för att de överhuvudtaget skulle kunna köras i terrängen – och senare för att de skulle gå snabbare. 


Joe Breeze från Kalifornien sägs vara den moderna mountainbikens fader. Han var cykelrambyggare och byggde år 1978 den första riktiga mtb:n. Men redan 20 år tidigare och fram till Joe Breezes första mtb, så pågick det ett pionjärarbete bland cykelnördar i norra Kalifornien som trampade runt med sina ombyggda vardagscyklar på småvägarna. Deras arbete lade grunden till de cyklar som Joe Breeze byggde, först på egen hand men sedan tillsammans med svetsaren Tom Ritchey, som ihop med en annan pionjär, Gary Fisher, startade företaget Fisher Mountain Bikes. Det köptes senare upp av Trek.

2. Vilken typ av mountainbike är bäst för nybörjare?

Det är omöjligt att säga. I princip kan du använda samma typ av cykel som proffscyklisterna har. Det finns det dock ingen anledning att göra. 

 • Köp istället en cykel som passar till just din nivå och dina behov. Ska du t.ex. ”bara” köra på grusvägar i skogen eller vill du köra på mer tekniska spår? 

 • Ju dyrare cykel, desto lättare och ömtåligare är den. Du kan därför gärna välja en lite robustare ram och lite kraftigare delar – vilka ofta är billigare. 

 • Köp inte för billigt. En bra mtb för nybörjare kostar från ca 10 000 kr. För den summan får du en cykel som är designad för terrängkörning. Billiga hojar på stormarknaden är mer lämpade för grus och asfaltsvägar.

3. Var kan man köra mountainbike?

Kort svar: överallt. Lite längre svar: Det är roligast att köra i skogen och i bergen. 


Cyklarna byggdes och sporten uppstod just för att en del cyklister började bli uttråkade av att trampa runt på vägarna. Det lockade dem istället att köra uppför och nedför backar – och längs smala, slingriga spår som dagens mtb-hojar är designade för. Förutom bergen är skogen hemmaplan för många mtb-entusiaster nuförtiden, och här i Sverige byggs allt fler specifika mtb-leder. De är anlagda för att cyklister på alla nivåer ska kunna utmanas tekniskt, och de är anpassade just för mtb-cyklister. 

4. Hur körs ett mountainbikelopp? 

En populär form av mountainbike-tävlingar är ”XC”, vilket står för Cross Country. Ett XC-lopp körs på en varvbana som oftast är 6–7 kilometer lång. Deltagarna startar i grupper allt beroende på deras nivå och kör ett visst antal minuter. Nybörjare kör oftast runt i 40-50 minuter, medan eliten kör mellan en och en halv och två timmar. När tiden har gått körs varvet klart, och vinnaren är förste man eller kvinna över mållinjen. 


XC blev en olympisk sport år 1996 och det är den enda mtb-gren som körs i OS. Den kallas därför XCO (Cross-Country Olympic). Dessutom finns det två andra XC-grenar: XCE (Cross-Country Eliminator) – ett slags utslagslopp på en kort och teknisk bana – samt XCM (Cross-Country Marathon), som bjuder på en lång sträcka på mellan 65 och 100 kilometer.


Tävlingsformen XCO körs på en varvbana som oftast är mycket omväxlande, och där det både finns tekniska nedförsbackar, tuffa uppförsbackar och tempopartier.

5. Är mountainbike en bra träningsform?

Ja, mycket bra. Att köra mountainbike är oftast mer intensivt än att cykla på en landsvägshoj. Skogsterrängen gör att pulsen ökar kraftigt och konditionseffekten blir hög. 


Dessutom dyker det upp tekniska svårigheter på köpet. Det är en anledning till att många mtb-cyklister har stora överarmar och kraftig bröstkorg; det krävs nämligen mer än bara benarbete. Hela kroppen får jobba, inklusive koordination, balans, teknik och styrka på ett helt annat sätt än vid landsvägscykling. Och du får frisk luft och härliga naturupplevelser att titta på – om du nu orkar titta upp.  

6. Vilket mountainbikemärke är bäst? 

Det går inte att ge något exakt svar på den frågan. De första som lanserade en masstillverkad mtb på marknaden var amerikanska Specialized med modellen Stumpjumper på 80-talet, och det är fortfarande ett av de största märkena inom sporten. De tillverkar både värstingcyklar för elitcyklister och billiga nybörjarcyklar. 


Andra mer specialiserade märken är Santa Cruz, Cannondale och Niner. Om det låter förvirrande så frukta inte, det finns nämligen en betryggande mekanism i samband med cykelköpet: Priset motsvarar kvaliteten. Det innebär att om du jämför en mtb för 8 000 kr med en annan för 25 000 kr, så är den sistnämnda oftast mycket bättre. 


Samtidigt kan det vara värt att höra efter med din lokala cykelhandlare vad denne tycker. Det finns nämligen många olika typer av mountainbikar – även inom samma märke – så se till att köpa en som passar till just dina behov.

Canyon mountainbike
En ”fully”

Maxad modell på två hjul.

7. Vad betyder ”fully”?

Mountainbiken skiljer sig från alla andra cykeltyper genom att den är dämpad. Nästan alla mountainbikes har dämpning framtill i framgaffeln. Men det finns också modeller som både har dämpning i framgaffeln och bak i bakgaffeln. Den mountainbiketypen kallas heldämpad – eller ”fully”. 


Syftet med dämpningen är att den ska ta upp de stötar som kommer från underlaget och leds vidare upp genom cykeln. Utan dämpning tvingas cyklisten själv vara ”stötdämpare”, och det går ut över både kraften och farten. 


Tumregeln är att ju mer dämpning en mountainbike har, desto mer ojämn terräng och teknisk körning är den lämpad för. Om cykeln endast har dämpning fram så kallas den ”hardtail”. Traditionellt sett har hardtail-cyklar varit lättare än heldämpade modeller, och därför har de också varit ett förstahandsval bland många elitcyklister. 


På senare år har dock produktutvecklingen tagit fart, och i dag kan man hitta en ”fully” på nio kilo hos många lokala cykelhandlare (de cyklarna är emellertid rätt dyra). Därför har de också långsamt blivit allt populärare. En heldämpad mountainbike är oftare också snabbare i spåret eftersom den rullar lättare över hindren.

Fem saker som kännetecknar en ”fully”

1. Dämpning bak: Den stora fördelen med att ha dämpning även i bakgaffeln är att hela cykeln – och inte bara frampartiet – kan ta upp stötchocken från underlaget. Det gör cykeln stabilare i nedförsbackar och på tekniska partier. 


2. Fjärrkontroll till dämparen: Nästan alla nya ”fully-cyklar” har en fjärrkontroll som styr dämpningen. Det är en knapp som låser dämparen. På så sätt kan du välja om du vill aktivera dämpningen (när du kör i teknisk terräng) eller om du inte vill aktivera den (om du kör en transportsträcka på jämn grusväg eller asfalt). 


3. Fjärrkontroll till sadelstolpen:Med ett tryck på en knapp vid tummen kan man på de flesta ”fully-hojar” sänka sadelstolpen. Det är ingen dämpare utan en hjälp vid tekniska utförslöpor då sadelstolpen annars kan vara i vägen. 


4. Kort styrstam: För att få styret nära cyklisten och därmed bättre styrförmåga, är styrstammen rätt kort på en ”fully”. Det ger bättre kontroll över cykeln.


5. Kraftig ram: ”Fullyn” används ofta i tekniska spår då cykeln utsätts för en hel del slitage. Därför är också ramen både robust och tung.

Mavic mountainbikehjul

Mountainbikehjul från Mavic i 27,5 tum 

8. Vad innebär 27,5 tum? 

”27,5” är en typ av mountainbikehjul som har en diameter på 27,5 tum. Under många år byggdes mountainbikes med mindre hjul på 26 tum. Men efter ett tag kom både 27,5- och 29-tumshjul. Här är en generell beskrivning av de två hjultyperna:

 

29 tum: 

 • Har bra stabilitet (och är därmed bra för nybörjare). 
 • Ger ett bra grepp i underlaget och därmed bättre kontroll. 
 • Bra för långa cyklister och stora ramstorlekar. 
 • Rullar riktigt bra på långa och raka sträckor. 
 • Förstahandsval för XC- och mtb-maratoncyklister


27,5 tum: 

 • Accelererar snabbare tack vare en mindre hjuldiameter. 
 • Är lättare att svänga runt med i tvära kurvor. 
 • Bra för kortare cyklister. 
 • Väger mindre. 
 • Är hårdare och ”svarar” därmed snabbare när man trampar till. 
 • Förstahandsval för många downhill- och endurocyklister. 


Det går också att få det bästa av två världar: en så kallad mullet-cykel med 29" framhjul och 27,5" bakhjul. 

9. Är det farligt att köra mountainbike?  

Ja, det finns en viss skaderisk inom sporten. Det kan röra sig om både lättare och svårare skador, allt från huvudskador och benbrott till avslitna senor och ledband i armbågar, händer och axlar. Men det är inget argument för att hålla sig borta från sporten. 


Det är ett argument för att vara försiktig och rulla varsamt fram. På så sätt kan mountainbikesporten jämföras med den alpina skidsporten. Ofta kör man omkull när det är dags för dagens sista åk i favoritbacken. 


Under den sista utförskörningen är det viktigt att ta det extra varsamt eftersom kroppen, sinnena och musklerna är trötta och då är det lätt att köra omkull. Tekniken bör du träna under den första halvan av din mtb-tur, medan du är pigg. Om du sedan har ork och energi kan du gasa på när du kommer in på lite mer lättåkta partier. Om du ägnar dig åt mycket teknisk körning och börjar att intressera dig för downhill- och endurocykling, bör du införskaffa ryggskydd, armbågs- och handledsskydd samt en s.k. fullfacehjälm, vilket är näst intill ett måste om du vill ha ut max på hojen.

Man som kör downhill.

En downhillcykel är designad för just den grenen. Mtb:n har en kraftig framgaffel med massor av dämpning och den är både kompakt, robust och tung.

10. Vad är downhill? 

Om du gillar att cykla snabbt över stock och sten, på slingriga stigar och utför branta bergssidor, så är downhill något för dig. Den korta och intensiva körningen frigör massor av adrenalin. Som tur är behöver du inte flytta till Frankrike eller Italien för att få uppleva sporten. I hela Skandinavien finns det både korta och långa downhillspår och i den svenska fjällvärlden finns massor av spektakulära downhill-cykelleder. 


En variant av adrenalinfylld downhillcykling är s.k. endurolopp. Mtb Enduro är en av de grenar inom mountainbikesporten som har ett starkt socialt inslag. Deltagarna i enduroloppen cyklar ett antal olika sträckor vars tider sedan läggs ihop till en totaltid. Enduroloppen körs på tunga och robusta cyklar, och det är därför naturligt att man inte kör tävlingar i uppförsbackar med dem.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: