Tappat motivationen? Så får du tillbaka träningssuget

Behöver du ny träningsmotivation? När träningssuget tryter finns det vissa knep att ta till för att få en nytändning.

9 maj 2022 av Mrvegas.com

Vila upp dig mentalt och fysiskt

Vi är många som sätter hård press på oss själva att prestera. Utöver jobb eller studier ska vi också ha tid och ork för hushållssysslor, vänner, familj och träningen. Utan att vara ordentligt uppvilad, mentalt och fysiskt, blir träningen lätt till en börda istället för något vi faktiskt vill göra. Genom att avsätta tid till dig själv får du chansen att samla energi som gör det roligare att sedan ge sig ut och promenera, springa eller till gymmet.

En del föredrar digital underhållning för att koppla av, som att streama en bra serie, lyssna på en ljudbok eller spela på Mr Vegas Casino. Kreativa sysslor där man skapar något med händerna, som att måla i en målarbok för vuxna eller baka, kan också hjälpa till att ladda om batterierna.

Bara börja – utan några krav

Glöm begreppet ”perfekt” – det existerar inte i träning. Istället för att tänka att du måste träna en viss mängd eller på ett visst sätt bör du se varje tillfälle som en vinst. Snöra på dig skorna och gå en kort promenad, då har du lyckats med att träna. Eller ställ in dig på att bara besöka gymmet en kort stund – när du väl är där och börjar att träna med bra musik eller en podd brukar besöket ofta bli längre. Kom ihåg att all fysisk aktivitet är positiv!

Våga testa nytt och variera

Bävar du inför att ta på dig löparskorna? Har du ångest inför att gå till gymmet? Då kanske det handlar om mer än bara bristande träningsmotivation. Att träna ska vara roligt, så om du tappat glädjen kan det vara dags att testa något nytt eller variera träningen.

Fråga en kompis om de vill träna tillsammans eller anmäl dig till prova-på i till exempel klättring eller en löpargrupp. Många föreningar och klubbar välkomnar nya personer att testa sporten gratis vid ett tillfälle för att se om du gillar det eller inte. Träning ska inte vara ångestfyllt, utan kännas bra! En paus från träningen som du hållit på med kan också göra att lusten kommer tillbaka och att du längtar efter att börja igen.

Sätt upp personliga mål

Att sätta upp mål med träningen passar inte alla, men kan ofta öka motivationen. Beroende på vad som passar dig kan du välja mål med en mängd olika inriktning. Allt från att klara ett maraton eller lyfta X antal kilo till att prova på en ny sport, träna med en kompis en gång i veckan, eller lyssna klart på en ljudbok genom att promenera eller springa och lyssna på den.

Belöna dig själv

Kom ihåg att sätta guldkant på tillvaron. Ett sätt att behålla motivationen är att ta ett långt, varmt bad efter träningspasset, göra en extra god middag eller unna dig en massage för att ta hand om dina muskler. Att stanna och fika under cykelturen, njuta en stund i solen under löppasset eller köpa nya träningskläder är också belöningar som du verkligen är värd, oavsett var du är i din träningsresa.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: