Skippa hissen och spring i trapporna istället. Då motverkar du en del av de negativa effekter som stillasittande medför.
Skippa hissen och spring i trapporna istället. Då motverkar du en del av de negativa effekter som stillasittande medför. © istock

Superkorta sprintryck gör underverk

Träning i mikrodoser kan stärka din hälsa på jobbet.

7 september 2020 av Redaktionen

Timme efter timme framför datorn eller vid mötesbordet. Så ser arbetsdagen ut för många, och stillasittandet gör stor skada för hälsan. Risken för att drabbas av diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och förtida död ökar – och forskning indikerar att man tyvärr inte slipper undan besvären bara för att man springer en runda ibland eller besöker gymmet på väg hem från jobbet. Men kanske kan man motverka en del av de negativa effekterna genom att lägga in några korta, intensiva träningspass under dagen. Det visar i alla fall en ny studie. 

En grupp deltagare fick börja med att sitta still i åtta timmar och endast resa på sig när de skulle äta eller gå på toaletten. Dag två fick deltagarna återigen sitta still – men den här gången fick de även utföra fem korta sprintryck på motionscykel varje timme. Varje sprintryck pågick i endast fyra sekunder med 45 sekunders vila. På morgonen efter bägge försöksdagarna fick deltagarna dricka en fettrik frukostshake. Blodprov visade att sprintrycken hade en positiv effekt. 

På morgonen efter sprintdagen hade deltagarna mycket lägre nivåer av hälsofarliga triglycerider i blodet. De förbrände också mer fett i sex timmar efter frukosten, och deras triglyceridnivåer var cirka 30 procent lägre jämfört med efter den dag då de hade varit helt inaktiva. Forskarna rekommenderar därför personer som sitter stilla under stora delar av arbetsdagen att de reser sig upp och rör på sig regelbundet – helst också med rätt hög intensitet. 

Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise

Kardio på kontoret

Gör så här om du snabbt vill få upp pulsen när du har en kort rast.

Hoppa rep

Ha ett hopprep liggande på jobbet. Rephoppning är extra syrekrävande och redan efter någon minut stiger pulsen kraftigt.

Sprinta i trappan

Jobbar du i ett höghus, så gå ut i trapphuset och sprinta allt vad du kan uppför i 20 sek. Gå sakta ned igen och upprepa.

Träna med din vikt

Dynamiska kroppsviktsövningar som burpees och jump squats gör att du snabbt blir svettig. Kör t.ex. tabataintervaller, då du jobbar i 20 sek. och vilar i 10 sek.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: