Motivation
Motivation

Forskning visar att straff faktiskt kan leda till att träningsmotivationen ökar.

© iStockphoto

Straff kan öka motivationen

Känner du dig omotiverad att träna kanske du ska ge dig själv ett straff varje gång du hoppar över träningen.

6 mars 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Om du visste att du var tvungen att böta drygt 10 kr varje gång du hoppade över ett träningspass, så skulle du noga resa dig upp ur tevesoffan och ge dig ut och träna. Böter är i varje fall en effektiv metod för att träningspassen verkligen ska bli av, enligt forskarna.

I en studie vid University of Pennsylvania skulle försökspersonerna gå minst 7 000 steg varje dag under 13 veckor. En grupp fick 1,40 dollar (ca 12 kr) varje dag som de uppnådde målet, medan en annan grupp blev av med 1,40 dollar från ett onlinekonto på totalt 42 dollar varje gång de tog färre än 7 000 steg per dag. Slutligen deltog en kontrollgrupp som skulle försöka att gå 7 000 steg om dagen utan att vare sig få eller bli av med några pengar.

Vi vill alltid slippa gå med förlust

Resultatet visade att gruppen som riskerade att förlora pengar uppnådde målet 45 procent av tiden, medan gruppen som potentiellt kunde tjäna pengar bara uppnådde målet 35 procent av tiden. Kontrollgruppen lyckades uppnå målet 30 procent av tiden.

Samma mönster är känt från forskning i beteendeekonomi, men det verkar alltså gälla även inom träning och motion.

Ja, det finns en app…

Det bästa sättet att hålla motivationen uppe på lång sikt är att hitta en aktivitet som man tycker är rolig, men om utsikten att nå upp till 10 000 steg per dag inte gör att humöret stiger, så kan ekonomisk motivation vara värt ett försök.

För det syftet kan man t.ex. använda appen Pact. Med den betalar man in ett belopp som man väljer själv när man missar en träning och tvärtom inkasserar pengar från de andra användarna när du uppnår dina träningsmål.

Källa: Annals of Internal Medicine

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: