Skrikande kvinnor slår hårdare

Forskning visar att ett ordentligt bröl både kan förbättra prestationen och vilseleda motståndaren.

21 oktober 2016 av Carsten Nymann // Illustrerad Vetenskap

I morgon spelar tennisdamerna final i US Open i årets turnering, medan herrarna först slår till bollen på måndag. Utöver sublima servar, sjungande smashar och dundrande backhandslag är spelarnas ofta högljudda stön, skrik och grymtande ett ständigt samtalsämne. Experiment visar att brölen faktiskt både förvirrar motståndaren och ger spelaren en extra "boost" när slaget slås.

Skrik förlänger reaktionstiden En undersökning visade redan 2010 att reaktionstiden blev långsammare och testpersonerna fick svårare att förutse bollens bana när en tennisspelare utstötte höga skrik. Bland annat därför har det internationella tennisförbundet infört regler som gör det möjligt att utdela straffpoäng för överdrivet grymtande.

Extra krafter i slagögonblicket Skriken kan dock luta sig på forskning från Drexel University i Philadelphia, USA, som dokumenterar att vi levererar upp mot 10 procent mer kraft om vi brölar under maximal belastning. Forskarna bakom försöket spekulerar i att vi genom att skrika aktiverar nervsystemets autonoma kamp eller flykt-reaktioner som uppstår i krissituationer och pumpar runt adrenalin i kroppen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig