Läs också

Lyxiga hörlurar

Sex skäl till att träna med ljud i öronen

Musik, poddar och ljudböcker kan både göra din träning lättare och få dig att prestera bättre. Här är sex skäl till varför du bör träna med ljud i öronen.

22 augusti 2019 av Jesper U. Larsen

#6 Öka lusten

Motivationen att träna ökar om en bra spellista eller ett spännande avsnitt av din poddradio eller ljudbok ligger och väntar. Under träningspasset kan det kännas som att tiden nästan flyger iväg.

#5 Bli smartare 

Utbudet av poddar inom alla tänkbara kategorier har exploderat de senaste åren. De ofta långa och djupgående poddarna passar särskilt bra till lätta träningspass som t.ex. långa löprundor i lugnt tempo.

#4 Ladda upp

Musik till träning eller tävling kan användas för att öka kämpaglöden eller för att lugna tävlingsnerverna. Många elitidrottare använder således musik för att skapa ett optimalt mindset inför en tävling.

#3 Återhämta dig snabbare 

En studie från 2010 visar att ett antal testpersoner återfick sin normala puls och sitt normala blodtryck när de lyssnade till lugn musik efter ett träningspass på löpband, jämfört med om de lyssnade till snabba låtar eller ingen musik alls.

#2 Glöm strapatserna

Ljud i öronen kan höja humöret och flytta tankarna från den fysiska ansträngningen. Musik har i flera studier visat sig kunna minska RPE (rating of perceived exertion), som är ett mått på hur jobbig träningen känns. Vid löpning på löpband i medelhårt tempo kan man uppnå cirka 10 procent lägre RPE med musik.

#1 Bli effektivare

Flera studier visar att musik i öronen kan förbättra träningsprestationen betydligt. Man har t.ex. sett en 15-procentig ökning av uthålligheten vid träning på löpband.  

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: